Hlavní navigace

Vlastní dynamické aplikace po chytrá mobilní zařízení – skrytá příležitost

19. 9. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: © Fudzo - Fotolia.com
Software602 přináší řešení, které firmám umožní, aby si samy vytvářely aplikace pro tablety a smartphony.

(PR článek)

Rychle, jednoduše, bez programování, bez nutnosti testovat pro různá zařízení a různé verze operačních systémů. Rýsuje se tak cesta, jak potenciál těchto zařízení plně využít -k efektivnějšímu řešení řady podnikových situací i ke zpružnění procesů.

Připomínat, jak rychle přibývá smartphonů a tabletů, je už skoro zbytečné. Všechny velké analytické společnosti se shodují v prognóze, že v roce 2015 se jen samotných tabletů bude prodávat více než osobních počítačů a notebooků (včetně těch s dotykovými obrazovkami), a smartphonů bude ještě mnohem víc. Brzy bude pravděpodobnější, že má zaměstnanec nebo zákazník v kapse smartphone než že má u sebe propisovačku.

Kolik by mohly ušetřit smartphony zaměstnanců?

Analytické společnosti uvádějí také ohromující čísla o tom, kolik firem bude v příštích 3 – 5 letech implementovat BYOD přístupný pro všechny zaměstnance. Ale bez ohledu na to tyto velké projekty je skutečností, že mnoho organizací by mohlo již v současné době uspořit významné zdroje jen tím, že by začaly být využívány smartphony v kapsách zaměstnanců. Nejde zdaleka jen o maily, kalendáře nebo přístup k internetu. Stačí si představit, kolik záležitostí by se urychlilo a kolik chyb by zmizelo, kdyby každý zaměstnanec, prodejce nebo obchodní partner mohl ve svém smartphonu kdykoliv otevřít „procesní kuchařku“ pro tu činnost, kterou právě dělá. Taková aplikace jej provede správným sledem procesních kroků, umožní vložit fotografii, připojit elektronický podpis k dokumentu, konvertovat účetní doklad, odeslat data do systému a mnoho dalšího.

Vzhledem k tomu, že taková dynamická formulářová aplikace je schopna posílat data jen do přesně definovaného systému (nebo z něj načítat), není zapotřebí implementovat do soukromých smartphonů a tabletů komplikované a druhé bezpečnostní nástroje, které navíc vedou ke kolizi mezi zabezpečením zařízení a soukromím zaměstnanců. Řešení je přitom jednoduché – vytvářejte pro zaměstnance aplikace schopné výměny dat jen s těmi systémy, kde neleží kritická data.

Nová aplikace za 30 minut

Ještě více ale zákazníci oceňují schopnost vytvářet vlastní aplikace, a to až neuvěřitelně rychle. Poté, co pověřený zaměstnanec získá určitou zručnost, je možné mít k dispozici novou aplikaci za pouhých 30 minut od chvíle, kdy návrhář usedne k počítači. Takovou aplikaci, která se automaticky přizpůsobí jakémukoliv zařízení.

Software602 poskytuje ucelenou sadu projektů, která zahrnuje:

Software602 Form Designer - ucelené prostředí, v němž lze vytvářet dynamické formulářové aplikace bez programování, prostým přetahováním prvků myší a zadáváním parametrů. Může velmi snadno vkládat kontroly, nápovědy, dynamická pole, pravidla pro výměnu dat s informačními systémy, automatické přizpůsobení přístroji a velikosti obrazovky, využívat vestavěné funkce jako fotoaparát, GPS nebo NFC komunikátor a mnoho dalšího. Po získání určité zkušenosti je možné vytvořit jednodušší dynamickou formulářovou aplikaci za 30 minut.

Software602 FormApps Server - prostředí, v němž mohou být tyto aplikace provozovány tak, aby uživateli stačil webový prohlížeč (výkonná logika je přesunuta na server).

Software602 Form Signer pro Android, iOS a mobilní Windows - formulářový prohlížeč, který umožňuje připojovat elektronický podpis a realizovat další speciální operace.

Software602 FormFlow Server pro řízení oběhu a správu dynamických formulářových aplikací. Jejich spojováním lze totiž vytvářet celé informační systémy (schvalování v návaznosti na ERP systém, spisová služba, řízená dokumentace atd.)

Od statických k dynamickým procesům

příloha_ovladnete_sva_data

Ukázky dynamických formulářových aplikací, jaké si můžete sami vytvářet, najdete na www.formsigner.eu. Je tam ke stažení i Datovka602 – první aplikace schopná vytvářet a odesílat datové zprávy z iPhonu a z prostředí Windows Metro.

Dynamické formulářové aplikace ale přinášejí i další výhody než efektivní řešení jednotlivých situací. Umožňují také přechod od statických procesů k dynamickým. Má-li totiž každý zaměstnanec v kapse interaktivní „procesní kuchařku“ a je-li možné tuto kuchařku měnit obratem, lze přizpůsobovat procesy bez přeškolování zaměstnanců a bez změn v informačních systémech (do nich zasílána stále stejná data ve stejné struktuře). Díky této flexibilitě je možné okamžitě reagovat na změnu na trhu nebo nový požadavek uživatelů, při zachování přehledu a striktního řízení procesu. Takže pokud například konkurence zahájí reklamní kampaň, je možné zareagovat během několika hodin změnou prodejního postupu a změnou struktury slev. Přístup kdykoliv, odkudkoliv a z jakéhokoliv zařízení je tedy jen částí širší změny, kterou chytrá mobilní zařízení a dynamické formulářové aplikace přinášejí.

Byl pro vás článek přínosný?