Hlavní navigace

Z Internet Exploreru se stane pouhý „režim“ Edge (2)

17. 5. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Julien Eichinger - Fotolia.com
Microsoft včera vyřkl ortel nad Internet Explorerem, když oznámil, že se tenhle 23 let starý prohlížeč stane „režimem“ nového Edge ve variantě „full-Chromium“.

Předchozí díl

Podíváme-li se zpátky, pak bylo degradaci IE možné předvídat už před několika měsíci, když programový manažer Chris Jackson aplikaci bagatelizoval tím, že ji nazval „řešením pro kompatibilitu“ a uživatelů řekl, že čím více ji používají, tím více jsou pozadu.

Pflug nepopisuje, jak bude nový režim IE11 fungovat v rámci Edge poté, co novější z obou prohlížečů završí svoji transformaci na Chromium. Ale ať už to Microsoft dokáže jakkoliv, jeho proces nebude úplně první ve své třídě. Podobná řešení totiž existují už celá léta.

K nejznámějším z nich patří IE Tab, rozšíření pro Chrome dostupné od roku 2009, které zobrazuje stránky pomocí IE v rámci prohlížeče od Googlu. To dělá téměř přesně to, co bude podle Pfluga dělat režim IE v rámci upraveného Edge. Dalším je Browsium Catalyst, nástroj, který slouží jako „dopravní policista IT“, jenž přesměrovává některé stránky a aplikace tak, aby se otevíraly v jednom prohlížeči – dejme tomu ve Firefoxu nebo Chrome – a jiné tak, aby se otevíraly v IE. A sám Google nabízí něco podobného – řešení s názvem „Legacy Browser Support“ (LBS) – podnikovým zákazníkům pro práci se stránkami a aplikacemi vyžadujícími IE.

příloha_ovladnete_sva_data

Když Google v dubnu uváděl Chrome 74, převedl LBS z externího na interní řešení („zapečené“ přímo do prohlížeče). Což znamená, že dříve potřebné rozšíření už není třeba instalovat. Jakmile LBS nakonfigurujete (zpravidla tedy spíše podnikoví IT administrátoři), LBS automaticky otevře IE11 ve chvíli, kdy odkazy, na něž kliknete v rámci Chromu, vedou na stránky, webové služby či webové aplikace, které ke svému běhu vyžadují prohlížeč Microsoftu, respektive prvky ActiveX nebo Java, jež prohlížeč od Googlu nepodporuje.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?