Hlavní navigace

Změna u prohlížeče Microsoftu má významný dopad na software a zařízení (1)

14. 12. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft/Computerworld.com
Nedávné oznámení Microsoftu, že se svým prohlížečem Edge přechází na jádro Chromium, má překvapivé důsledky pro software a zařízení.

Tím, že společnost přesune masivní základnu uživatelů Windows na open-source základ z Chromu, jednostranně posune vyvážení webu a prohlížečových standardů tímto směrem.

V základu jde o důležitý (a překvapivý) krok, který bude evidentně významný pro webové vývojáře a ty, kteří rádi sledují webové standardy. Pro běžného koncového uživatele to zní jako mnoho povyku pro nic, neboť v podstatě jde jen o neviditelné zásahy, nad kterými bude přemýšlet jen pár lidí a jen o pár víc si jich vůbec všimne.

Nicméně dlouhodobé důsledky tohoto kroku by mohly vést k některým významným a důležitým změnám toho, jaký sotware používáme, jaké typy zařízení si kupujeme, jaké čipy tato zařízení pohánějí, a mnohem více.

příloha_ovladnete_sva_data

Primárním důvodem je fakt, že využitím Chromia jakožto vykreslujícího enginu pro Edge by Microsoft měl být konečně schopen uvolnit plný potenciál vize softwaru ve stylu HTML5 nezávislého na platformě a orientovaného na web, který nám slíbili před téměř deseti lety. Jestli si vzpomínáte, počáteční ujištění okolo HTML5 tvrdila, že tento standard umožní tvorbu softwaru, který by mohl běžet konzistentně v rámci jakékoliv kompatibilního prohlížeče nezávisle na operačním systému. Softwaroví vývojáři by se konečně dočkali splnění slibu Javy, „jednou napíšete, spustíte všude.“ Jinými slovy bychom se konečně mohli přiblížit světu, kde by každý mohl získat přístup k jakémukoliv nejlepšímu softwaru nezávisle na zařízení, která používáme a vlastníme, a přesun dat a služeb napříč těmito zařízeními by byl snadný a plynulý.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?