Hlavní navigace

Změna u prohlížeče Microsoftu má významný dopad na software a zařízení (2)

17. 12. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Nedávné oznámení Microsoftu, že se svým prohlížečem Edge přechází na jádro Chromium, má překvapivé důsledky pro software a zařízení.

Předchozí díl

Bohužel se tyto grandiózní vize nenaplnily. Namísto toho se aplikace postavené na HTML5 potýkaly s problémy v oblasti výkonu a kompatibility napříč platformami a zařízeními. V důsledku se potenciální nirvána plynulé sítě výpočetních možností, která by nás obklopovala, nikdy nenaplnila, a my se i nadále věnujeme úsilí přimět všechno, co vlastníme, k snadné a přímočaré vzájemné spolupráci.

Někdo by samozřejmě mohl namítnout, že upřednostňuje flexibilitu volby a unikátní charakteristiky jednotlivých platforem, navzdory výzvám integrace napříč různými platformami, typy aplikací atd., a to je bezesporu legitimní názor. Nicméně ani ve světě konzistentních softwarových standardů nikdy neexistoval záměr zabránit možnostem volby či přizpůsobování aplikací. Microsoft má v plánu využít některé ze základních standardů a mechanismu Chromia k vytvoření lepší, kompatibilnější verze prohlížeče Edge, aniž by vybudoval klon Chromu. To možná nezní tak důležitě, ale jde o důležitý poznatek, který oběma těmto společnostem (jakož i dalším, kteří využívají Chromium, například Amazonu) k jádru i nadále přidávat svoje vlastní tajné ingredience a nabízet speciální odkazy ke svým vlastním službám a další nabídce.

příloha_ovladnete_sva_data

Přesunem masivní základny uživatelů Windows (jakož i uživatelů prohlížeče Edge na platformách Mac, Android a iOS, protože Microsoft oznámil svůj záměr vybudovat prohlížeče na Chromiu i pro všechny tyto systémy), převedla společnost jednostranně rovnováhu webu a prohlížečových standardů směrem k Chromiu. Což znamená, že se teď vývojáři aplikací mohou více koncentrovat na svoje úsilí založené na tomto standardu a zajistit dostupnost širší škály aplikací na různých zařízeních a platformách, a zároveň konzistentně pracovat.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?