Hlavní navigace

Změna u prohlížeče Microsoftu má významný dopad na software a zařízení (3)

18. 12. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Nedávné oznámení Microsoftu, že se svým prohlížečem Edge přechází na jádro Chromium, má překvapivé důsledky pro software a zařízení.

Předchozí díl

Existují jisté obavy, že tento krok převede příliš velkou moc do rukou jediného standardu. Někteří experti se pak strachují, že i do rukou Googlu samotného, neboť právě Google odstartoval projekt Chromium. Chromium ovšem není to samé jako Chrome (navzdory podobnému názvu). Jde o open source projekt, který může využívat kdokoliv, a kdokoliv k němu může také přispívat. Se svou novou podporou Microsoft ujišťuje, že jeho armáda vývojářů (i dalších, kteří podporují ekosystém Microsoftu) teď bude podporovat Chromium. Což zase výrazně navýší počet vývojářů pracujících na tomto standardu, a tedy i zvýší jeho kvalitu a schopnosti (minimálně teoreticky).

Reálné dopady na software by mohly být silné, zejména proto, že Microsoft slíbil začlenění podpory Chromia do Windows. Což umožní přístup webových aplikací k záležitostem, jako je souborový systém, možnost pracovat offline, podpora dotykového ovládání a další zásadní systémové funkce, které doposud zabraňovaly aplikacím v prohlížeči, aby skutečně konkurovaly samostatným (standalone) aplikacím. Tento koncept, známý také jako progresivní webové aplikace (PWA) je vnímán jako zásadní při redefinici toho, jak jsou aplikace vytvářeny, distribuovány a využívány.

příloha_ovladnete_sva_data

Pro spotřebitele to znamená, že už si nemusejí dělat starosti s mobilními či desktopovými aplikacemi závislými na konkrétním operačním systému. Vývojáři by získali svobodu psát aplikace, které by měly všechny schopnosti samostatné aplikace, ale bylo by je možné spouštět přes prohlížeč a – co je ještě důležitější – na prakticky jakémkoliv zařízení. Dramaticky by se tedy měla zvýšit i možnost volby softwaru a schopnost vzájemné spolupráce více aplikací a služeb – dokonce i napříč různými platformami a zařízeními.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?