Hlavní navigace

Změna u prohlížeče Microsoftu má významný dopad na software a zařízení (4)

19. 12. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © N-Media-Images - Fotolia.com
Nedávné oznámení Microsoftu, že se svým prohlížečem Edge přechází na jádro Chromium, má překvapivé důsledky pro software a zařízení.

Předchozí díl

Vývojářům podnikového softwaru by tento krok měl ještě dále otevřít stavidla cloudových aplikací. Kromě toho by měl pomoci společnostem zbavit se závislosti na legacy aplikacích a raných zakázkových podnikových aplikacích postavených na Internet Exploreru. Od tradičních dodavatelů podnikového softwaru, jako jsou SAP, Oracle a IBM, po moderní cloudové hráče jako Salesforce, Slack a Workday, by měla schopnost zaměřit větší část jejich úsilí na jedinou cílovou platformu zpřístupnit bohatství inovací a zredukovat složité kros-platformní testovací činnosti.

Rozhodnutím ovšem nebude ovlivněn jen svět softwaru. Dopady to může mít i na polovodiče a typy zařízení, která bychom mohli začít používat. Například Microsoft tento přesun na Chromium využije jako součást snahy o širší softwarovou kompatibilitu s CPU postavenými na technologiích ARM, což se týká zejména řešení pro Windows na Snapdragonu od Qualcommu, jako je zcela nový Snapdragon 8cx. Prací na přenosu základní kompatibilit Chromia na procesory ARM64 zaměřené na Windows Microsoft softwarovým vývojářům výrazně zjednoduší tvorbu aplikací, běžících na těchto zařízeních. To by mělo odstranit poslední významnou překážku, která bránila přijetí těchto zařízení spotřebiteli i podniky, a učinilo by to z nich vážné konkurenty tradičních x86 CPU od Intelu a AMD.

příloha_ovladnete_sva_data

Na straně zařízení tento krok skýtá možnosti větší variability různých forem a více všudypřítomných výpočetních služeb. Díky tomu, že Microsoft v podstatě umožňuje jedinou, konzistentní cílovou platformu, která by mohla využívat zásadní vstupní charakteristiku desktopových zařízení (myši a klávesnice), mobilních zařízení (dotyk) a hlasových rozhraní, pokládá firma základ potenciálně zajímavé budoucnosti. Představte si například skládací zařízení s více displeji, které nabízí něco jako tradiční základní displej androidových zařízení, ale pak se rozloží na větší zařízení s Windows (či opět Androidem), které bude moci využívat stejné aplikace a data, ale s jemnými vylepšeními uživatelského rozhraní optimalizovaného pro každé z těchto prostředí. Nebo pomyslete na různé propojené chytré obrazovky, které vám umožní snadný přechod z jednoho zařízení na druhé při současném využívání stejných aplikací. Možnosti jsou nekonečné.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?