Hlavní navigace

10 let mobilního malwaru

26. 1. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Fotolia © ktsdesign
Společnost Fortinet zmapovala vývoj škodlivých kódů pro mobilní platformy. Byl zaznamenán rychlý vznik nového ziskového odvětví organizované kriminality.

Před 10 lety se objevil Cabir, první malware určený pro mobilní zařízení. V roce 2013 laboratoře společnosti Fortinet odhalovaly více než 1 300 škodlivých mobilních aplikací denně. Pouze pro platformu Android existuje více než 300 základních skupin malwaru a v jejich rámci přes 400 000 škodlivých aplikací.

„Vývoj škodlivých kódů pro mobilní zařízení kopíruje evoluci malwaru pro PC, probíhá ale mnohem rychlejším tempem,“ říká Axelle Apvrille z FortiGuard Labs a dodává: „Pro útočníky je lákavé, že smartphony jsou přímo propojeny k platebním systémům – v nejjednodušší podobě pomocí zasílání SMS na speciálně zpoplatněná čísla. Malware pro mobilní zařízení umožňuje rozsáhlé a snadné sledování uživatele... Podobně jako v případě PC používají i tvůrci malwaru pro mobilní zařízení řadu různých obchodních modelů, které jim umožňují efektivně generovat příjmy.“

Historické milníky

  • 2004: Cabir, první červ navržený tak, aby mohl infikovat telefony Nokia Series 60. Šířil se přes rozhraní Bluetooth. Šlo zřejmě o testování základních možností podobných útoků.
  • 2005: Červ CommWarrior se dokázal šířit i přes MMS zprávy rozesílané podle uživatelova telefonního seznamu. Cílovou platformou byl opět OS Symbian, infikováno bylo již 115 000 zařízení.
  • 2006: Malware RedBrowser cílí na platformu Java 2 ME, kterou podporují prakticky všechny tehdejší mobilní zařízení, jediný kód tedy dokáže infikovat více operačních systémů. Tvůrcům již přináší zisk, rozesílá z telefonu oběti SMS na speciální čísla.
  • 2009: Společnost Fortinet objevuje červa Yxes. Tento malware se bez vědomí uživatele připojuje k Internetu a dokáže komunikovat se vzdáleným serverem, čímž začíná éra botnetů z infikovaných mobilních telefonů.
  • 2010: Mobilní malware se stal definitivně organizovaným, celosvětovým „průmyslem“. Objevuje se bankovní malware pro mobily (Zitmo/Zeus), který např. odchytává SMS používané pro potvrzení bankovní transakce.
  • 2011–2012: Stále silnější zaměření podvodníků na platformu Android. Objevují se zde kódy, které dokáží nad zařízením převzít plnou kontrolu a vyhnout se detekci/vyřadit bezpečnostní řešení. Přichází adware Plankton, dnes nejrozšířenější mobilní malware (asi 5 milionů infekcí, čímž se dostal i do první desítky vůbec nejrozšířenějších škodlivých kódů). Malware pro Android se šíří především přes neoficiální tržiště a podvržené aplikace, nicméně opakovaně proniká i do oficiálního distribučního kanálu Google Play.

Současnost

V roce 2013 se objevil i první ransomware pro platformu Android. Vydírající software FakeDefend se sám vydává za antivirus, zařízení však zablokuje a požaduje po uživateli platbu za opětovné odemčení přístroje.

Zaznamenán byl také cílený (spear) phishing v podobě kampaně Chuli, která mířila na tibetské a ujgurské politické aktivisty, sbírala kontakty, SMS a další data obětí.

G+

Prakticky všechny typy útoků známé ze světa PC tak dnes již mají obdobu i na mobilních platformách. Lze si proto položit např. otázku, zda se neblížíme i do fáze mobilní kybernetické války.

Budoucnost

Jakkoliv je v oblasti počítačové kriminality vždy obtížné provádět nějaké prognózy, společnost Fortinet předpovídá, že konvergence malwaru pro PC, smartphony a tablety bude pokračovat. Jak se prakticky všechna zařízení stanou mobilními (respektive budou propojené s jinými mobilními zařízeními), získá příslušnou funkcionalitu i malware.

příloha_ovladnete_sva_data

Dalším cílem útočníků bude ve stále větší míře i „Internet věcí” (Internet of Things, IoT). Odhady toho, kolik těchto zařízení bude připojeno k Internetu za 5 let, se různí, pohybují se nicméně v řádech desítek a stovek miliard – jistě dost na to, aby podvodníky přitáhla vidina možného zisku.

Čtěte také:
→ Reklamní síť Yahoo šířila malware
Na Yahoo se objevila závadná reklama, ohroženy byly desetitisíce uživatelů v Evropě.
→ Top 5 bezpečnostních trendů pro rok 2014
Společnost Fortinet zveřejnila předpověď FortiGuard Labs 2014, která upozorňuje na pět bezpečnostních trendů, na které si uživatelé budou muset dát pozor v příštím roce.

Byl pro vás článek přínosný?