Hlavní navigace

2016: Digitální revoluce přinese tlak na zrychlení procesů a kyberbezpečnost

21. 1. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: (c) Nmedia - Fotolia.com
Propojení světa technologií, byznysu a ekonomiky bude v roce 2016 nadále posilovat. Společnost Cisco předpokládá, že silně projeví nastupující digitální revoluce se projeví v plné síle. Šanci uspět na trhu budou mít jen firmy, které se zvládnou změnit a připravit se na větší efektivitu a zrychlení procesů. Především to povede ke zvýšení závislosti na IT.

Ruku v ruce s tím ovšem poroste aktivita kyberzločinců a kybernetická válka se dostane do další fáze. Pokročilé typy útoků a stále profesionálnější postupy kyberpirátů budou vyžadovat změnu přístupu ke kybernetické bezpečnosti, která se z úkolu pro IT oddělení promění v součást firemní strategie. Delší výpadek IT systémů totiž může přímo ohrozit existenci firmy na trhu.

Pro dinosaury na trhu nebude místo

Ve světě digitální ekonomiky není čas budovat firmu a její tržní pozici desítky let jako v minulosti. Konkurence na globálním digitálním trhu může vyrůst rychle, v jakémkoli oboru a přinést výraznou změnu tržních poměrů. Podobně jako ve svých oborech uspěly společnosti Airbnb, Aliexpress či Uber, budou se objevovat nové společnosti, které zatřesou zavedenými pravidly v segmentu. Podle výzkumu Centra DBT se jen čtvrtina firem aktivně připravuje na nástup nové digitální éry. Naopak téměř polovina manažerů je přesvědčena, že žádné nebezpečí pro jejich firmu z tohoto směru nehrozí. Podle výzkumu ale ztratí svou tržní pozici v následujících letech až 40 procent dosud dominantních firem.

Firmy budou muset chtě nechtě přizpůsobit svůj obchodní model nové situaci. Zákazníci se už nadále odmítají přizpůsobovat nabídce a vyžadují, aby jim výrobce či prodejce nabídl přesně to, co sami chtějí. Uspět na trhu tak bude znamenat zefektivnit procesy a zrychlit rozhodování. Velký potenciál se skrývá zejména v analýze velkých dat. Rozvoj technologií umožňuje zpracovat dosud nezpracovatelná data a to přímo v reálném čase. Právě možnost rozhodovat se na základě skutečných čísel a nikoli odhadů, může dát firmám důležitý náskok před konkurencí.

„K datům můžeme dnes přistupovat kdykoli, kdekoli a odkudkoli. Objem dat rychle narůstá, roste, ale též množství Díky tomu rychle roste objem dat, ale také údajů, které lze o uživatelích získat. To umožnilo vzniknout fenoménu Context-aware computing (CAC), který je předznamenáním další fáze vývoje internetu – Internet of Everything,“ říká Pavel Křižanovský, technický ředitel Cisco ČR a pokračuje: „Na základě analýzy dat v reálném čase mohou systémy předvídat naše přání či potřeba a rovnou a případně nám rovnou poskytnout obsah, který hledáme. To může zcela proměnit zákaznickou zkušenost. Ve světě IoE budou zákazníci díky Context-aware computingu dostávat správná data, na správném místě, ve správný čas a na správné zařízení. Jednoduše automaticky.“

Svět kyberpirátů se zprofesionalizoval

Pravidelné bezpečnostní studie Cisco ukazují, že tradiční způsoby obrany proti kybernetickým útokům selhávají. Stopy po škodlivém kódu byly zjištěny téměř ve všech analyzovaných firemních sítích a firmám dnes trvá až 200 dní, než jsou schopny škodlivý kód v síti zjistit. Svět kyberpirátů se zprofesionalizoval, útoky jsou mnohem sofistikovanější, cílenější, a také efektivnější. V podstatě se kyberzločin stal samostatným průmyslovým odvětvím, které generuje obrovské zisky. Staré metody obrany proti kyberútočníkům budou v roce 2016 stále méně účinné. Pryč jsou doby, kdy stačilo nainstalovat antivirový program a na vstupní body sítě „posadit“ firewall. Dnes už nejde o zabránění proniknutí škodlivého kódu do sítě, to prostě již není možné. Útočníkům usnadňují práci nejen samotní uživatelé, ale často dokonce i IT odborníci, kteří podceňují pravidelné aktualizace a instalace záplat.

příloha_ovladnete_sva_data

Hlavním úkolem v roce 2016 bude odhalovat kybernetické útoky rychleji a dokázat přizpůsobit firemní strategii novým podmínkám. To znamená, že boj s kyberzločinem přestane být pouze úkolem IT oddělení, ale bude vyžadovat změnu přizpůsobení firemních procesů. Stanovení bezpečnostní strategie bude záležitostí managementu firem. Nové typy útoků vyžadují nové způsoby ochrany proti nim. Firemní bezpečnostní strategie musí vycházet z toho, že škodlivý kód je v síti přítomen, proto je nutné, aby se obrana neomezovala jen na útok proti známým hrozbám jako doposud. V kybernetické válce je potřeba disponovat systémy schopnými chránit firemní síť nikoliv poté, co se škodlivý kód v síti objeví, ale ještě před zahájením útoku. Jedním z hlavních trendů tak budou nové způsoby obrany, které analyzují provoz v síti a dokážou ji ochránit i proti tzv. hrozbám nultého dne – tedy těm, které ještě nebyly nikým popsány, a k jejichž odhalení nebyl přizpůsoben tradiční antivirus.

Zdroj: Cisco

Byl pro vás článek přínosný?