Hlavní navigace

Americké firmy využívají mezery v zákazu, aby mohly obchodovat s Huawei

28. 6. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Společnost Huawei se sice v květnu octla na černé listině, která jí zabraňuje v obchodování s americkými firmami, jenže podniky z USA včetně Micronu a Intelu teď komponenty čínskému gigantovi opět prodávají. Našly totiž cestu, jak zákaz obchodování obejít.

Podle zprávy deníku New York Times vygenerovaly americké společnosti v uplynulých několika týdnech miliony dolarů na prodejích směrem k Huawei díky tomu, že čínské firmě prodávali komponenty, vyrobené mimo Spojené státy.

V souvislosti s vyhlašováním finančních výsledků potvrdil výkonný ředitel Micronu Sanjay Mehrotra, že ačkoliv po umístění Huawei na černou listinu s touto firmu přestali obchodovat, obnovili v uplynulých týdnech prodej některého zboží směrem k Huawei, a to poté, co „jsme zjistili, že můžeme v mezích zákona obnovit“ některé dodávky.

Vyjádření Johna Neuffera, prezidenta Semiconductor Industry Association, naznačuje, že americká vláda proti prodeji zboží vyrobeného mimo Spojené státy firmě Huawei nic nenamítá, ačkoliv dle některých zpráv není Trumpova administrativa zajedno v tom, zda takové prodeje povolit.

„Na základě diskuse s americkou vládou je nyní jasné, že některé položky mohou být Huawei dodávány v souladu s černou listinou (Entity List) a souvisejícími regulacemi. Každá společnost je ovlivněna jiným způsobe na základě jejich specifických produktových a dodavatelských řetězců, a každá společnost musí zhodnotit, jak nejlépe provádět svůj byznys a zároveň si zachovat soulad s pravidly,“ napsal.

příloha_ovladnete_sva_data

Spojené státy Huawei na Entity List umístily po letech obviňování, že firma provádí špionáž jménem čínské vlády, nicméně americké společnosti žádají zmírnění zákazu, neboť ten poškozuje právě organizace z USA.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?