Hlavní navigace

Debatu o údajné roli Ruska v hackerských útocích zahalila nejistota

4. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Jak dokázat, že Rusko ovlivnilo prezidentské volby v USA? To je otázka, kterou řeší americká vláda, ale odpověď na ni nejspíše nenajde, alespoň ne veřejně.

Spojené státy v minulém týdnu nařkly Rusko, když tvrdily, že jeho kyberšpioni v průběhu virtuálně napadli demokratické skupiny a v podstatě tím zmanipulovali čísla.

Nicméně v tomto prohlášení chyběl jakýkoliv nový důkaz – příslovečná kouřící zbraň – dokazující zapojení Kremlu. S tím mají problém někteří experti z bezpečnostního odvětví, zejména proto, že odhalit příčinu jakéhokoliv kybernetického útoku není jednoduché.

„Možná to Rusko opravdu udělalo, ale dokud nebudeme mít dostatečný důkaz, je chyba pokračovat dopředu,“ řekl Jeffrey Carr, kyberbezpečnostní konzultant.

Carr není jediným skeptikem. Pochybnosti o údajné roli Ruska v kybermachinacích má i nastávající prezident USA Donald Trump.

„Jestliže hackery nechytíte při činu, je velmi těžké určit, kdo je za hackerským útokem,“ napsal na Twitter Trump, který problém přirovnal k tomu, když USA před více než deseti lety došly k nesprávnému závěru, že Irák vlastní zbraně hromadného ničení.

Nicméně končící (ale stále pokračující) administrativa prezidenta Baracka Obamy je i nadále přesvědčena, že Kreml režíroval vysokoprofilové útoky ve snaze zmanipulovat před volbami názory veřejnosti.

Soukromé bezpečnostní firmy došly ke stejnému názoru. Jako důkaz poukázaly na napadené cíle v kombinaci s použitým malwarem a metodami – všechno to naznačuje zodpovědnost elitních hackerů z Ruska.

Podle Carra však tyto důkazy postrádají důležité souvislosti, jako je důkaz prokazující, že podezřelí rusky mluvící hackeři byli naverbováni Kremlem.

Malware navíc dokáže cirkulovat. Co může zastavit jakéhokoliv hackera od využití škodlivého kódu vyvinutého v Rusku?

Pokud vezmeme hypotetickou situaci, že tajné služby USA již roli Ruska v útocích potvrdily, ať už s využitím špionů nebo spolupracujících zahraničních vlád, může se stát, že veřejnost se to nikdy nedozví. Odhalení zdrojů by totiž bylo příliš velkým rizikem.

příloha_ovladnete_sva_data

Situaci chtějí vyšetřit také američtí zákonodárci, a to jak republikáni, tak demokraté.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?