Hlavní navigace

Díky protokolu WPA3 budou Wi-Fi hotspoty mnohem bezpečnější

11. 1. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Alex - Fotolia.com
Připojení k veřejnému Wi-Fi hotspotu vždy představuje určité riziko, ovšem příští generace standardu pro zabezpečení bezdrátového připojení zajistí mnohem vyšší bezpečnost při přihlašování k otevřeným sítím.

Wi-Fi Alliance oznámila, že téměř 15 let starý bezpečnostní protokol WPA2 bude nahrazen WPA3. Tato organizace, která mezi své členy počítá Apple, Samsung a Intel, to řekla v pondělí na veletrhu CES. K vylepšením souvisejícím s WPA3 se řadí individualizované šifrování dat, které by mělo posílit bezpečnost na otevřených sítích, jejichž zabezpečení by se mělo dostat na úroveň domácích sítí.

Protokol bude chránit také proti slovníkovým útokům hrubou silou (brute-force), a to tím, že útočníkům zabrání hádání všech možných kombinací hesla. WPA3 tak stejně jako smartphone po určitém počtu odhadů uživatele zablokuje.

Další výhodou WPA3 je způsob, jakým tento protokol ochrání zařízení internetu věcí (IoT), které jsou nechvalně proslulé svým špatným zabezpečením a které často nemají žádný displej, na němž by bylo možné konfigurovat bezpečnostní nastavení. S WPA3 mohou být produkty chytré domácnosti konfigurovány s využitím jiných zařízení, jako jsou telefony nebo tablety.

Přesun od WPA2 bude s největší pravděpodobností vítaný. Už v říjnu totiž bezpečnostní experti v tomto protokolu objevili vážné bezpečnostní trhliny. KRACK, což je zkratka pro Key Reinstalation AttaCK, zneužíval zranitelnosti ve čtyřsměrném „potřesu rukou“ WPA2, který probíhá, když se chce klient přihlásit ke chráněné Wi-Fi síti.

příloha_ovladnete_sva_data

Protokol WPA3 by měl být uveden ještě někdy v průběhu letošního roku, a ačkoliv nezajistí 100procentní bezpečnost veřejných hotspotů, přece jen se k Wi-Fi v kavárně nebo hotelu budete moci připojovat s trochu větším klidem.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?