Hlavní navigace

Firefox od příštího měsíce začne částečně blokovat flashový obsah

26. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Mozilla.org
Mozilla se připojí k vývojářům ostatních významných internetových prohlížečů a začne blokovat přehrávání flashového obsahu ve svém Firefoxu.

Prohlížeč Firefox bude spouštět obsah ve formátu Flash pouze na výslovné přání uživatele. Nejprve se to bude týkat „méně důležitého obsahu“, tedy reklam a operací na pozadí. Mozilla si od této změny slibuje méně časté zamrzání a pády prohlížeče, a to až o 10 %.  Následně od roku 2017 Firefox nepřehraje žádný Flash automaticky – ani hry či videa. Spuštění bude muset uživatel ručně potvrdit.

Multimediální formát Flash kdysi sehrál důležitou roli při rozvoji internetu. Dnes však lze naprostou většinu jeho funkcí nahradit nativními webovými technologiemi jako HTML5. Zásuvné moduly typu NPAPI, jako je právě Flash, často způsobují problémy se stabilitou, výkonem a bezpečnostní prohlížečů. I samotný výrobce, společnost Adobe, se od využití formátu Flash na webu odklání. Na konci roku 2015 vyzvala tvůrce obsahu k využívání nových webových standardů.

Firefox je poslední významný prohlížeč, který dosud nezačal Flash výrazně omezovat.

Google Chrome nedůležitý Flashový obsah blokuje již více než rok. Google také plánuje do roku 2016 zavést HTML5 jako primární volbu v prohlížeči Chrome a povolit Flash pouze na 10 vybraných stránkách.

ICTrocenka

Microsoft s prohlížečem Edge následoval Google letos v dubnu. Prohlížeč Apple Safari vyžaduje kliknutí pro přehrání od verze 7 z roku 2013 a nadcházející verze s číslem 10 bude rovnou internetovým stránkám sdělovat, že Flash není nainstalovaný a nutit je tak k přepnutí na HTML5, ačkoli Flash bude uživatelům nadále dostupný na kliknutí.

I když Firefox obsah ve formátu Flash výrazně omezí, zásuvný modul s technologií Adobe zůstane dostupný. Podobně jako Chrome ukončí Firefox podporu plug-inů typu NPAPI, jako je Java nebo Silverlight, v březnu 2017. Flash však zatím zůstane výjimkou.

Byl pro vás článek přínosný?