Hlavní navigace

Google chce předejít využití kvantových počítačů k prolamování šifrované komunikace na internetu

22. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: intel.com
Google testuje nové kryptografické metody pro budoucí zabezpečení internetové komunikace. Začne testovat šifrovací algoritmus "Nová naděje" pro post-kvantovou éru.

Šifrování využívané v dnešní době na ochranu komunikace na internetu nezůstane neprolomitelné navždy. Kvantové počítače, jejichž doba pomalu přichází, by si s ním mohly snadno poradit. Google proto testuje nové kryptografické metody, které odolají i výpočetnímu výkonu budoucích počítačů.

„Výpočetní výkon hypotetických budoucích kvantových počítačů by mohl být dostatečný k prolomení ochrany jakékoli internetové komunikace zašifrované dnešními prostředky,“ domnívá se Matt Braithwaite, softwarový inženýr společnosti Google.

To by mohlo ovlivnit protokol TLS užívaný při návštěvě internetových stránek. Staré informace, které měly zůstat zabezpečené po desítky let, by náhle mohly být zneužitelné.

Dnes fungující kvantové počítače jsou malé a experimentální, ale vývoj pokračuje a směřuje k masovému rozšíření. Představují vývojový skok ve výpočetní technice. Zatímco dnešní počítače pracují daty představovanými bity, jež mohou nabývat hodnoty 0 nebo 1, kvantové počítače pracují s kvantovými bity neboli qubity, které mohou nabývat hodnoty 0 a 1 i všech hodnot z intervalu (0,1), a proto mohou být podstatně efektivnější.

Bez ohledu na to, v jak daleké budoucnosti přijdou kvantové počítače na trh, chce jak být Google připravená na možná bezpečnostní rizika.

příloha_ovladnete_sva_data

Google proto pracuje na něčem, co nazývá post-kvantová kryptografie v podobě algoritmu zvaného „Nová naděje“. Zkoušet ji hodlá na části komunikace mezi prohlížečem Chrome Canary a vlastními servery, vedle dnešních šifrovacích algoritmů.

Zdroj: IDG News Service, foto: kvantový počítač Intel

Byl pro vás článek přínosný?