Hlavní navigace

IoT pod náporem kyberútoků

16. 10. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: (c) T. L. Furrer - Fotolia.com
Meziročně tento typ útoku narostl sedmkrát. Kyberzločinci, kteří využívají slabou bezpečnost produktů internetu věcí, zintenzivňují své pokusy o zpeněžení IoT botnetů.

Množství útoků na IoT zařízení neustále stoupá. Tento trend způsobuje čím dál větší oblíbenost chytrých (síťově propojených a interaktivních) zařízení u koncových uživatelů i různých organizací a zároveň jejich slabé zabezpečení. Díky tomu se v očích kyberzločinců stávají velmi lákavým cílem, který chtějí zneužít ve svůj finanční zisk. Využívají sítě infikovaných chytrých zařízení k provedení DDoS útoků nebo jako proxy pro jiné druhy škodlivých aktivit.

Technologie společnosti Kaspersky v průběhu prvního pololetí zaznamenaly 105 milionů útoků na zařízení internetu věcí, které pocházely z 276.000 unikátních IP adres. Jde o sedmkrát větší množství, než jaké bylo detekováno za stejný časový úsek minulý rok. Tehdy bylo zaregistrováno pouze necelých 12 milionů útoků pocházejících z 69.000 IP adres.

Analýza dat z návnad (honeypotů) ukázala, že útoky na IoT zařízení nebývají sofistikované. Většinou jde o nenápadné infekce, kterých si uživatel nemusí ani všimnout. Malwarová rodina Mirai, která je odpovědná za 39 % útoků, využívá exploity. Díky tomu jsou tyto botnety schopné prostřednictvím starých nezazáplatovaných zranitelností proniknout do zařízení a ovládat je. Další velmi účinnou technikou je prolomení hesel hrubou silou (tzv. brute-forcing). Využívá ji druhá nejpočetnější malwarová rodina – Nyadrop, která byla zaznamenána ve 38,57 % útoků, přičemž často slouží jako downloader malwaru Mirai. Třetí nejběžnější botnet ohrožující chytrá zařízení je Gafgyt. Byl detekován na 2,12 % zařízení a rovněž využívá brutální sílu.

Odborníkům se navíc povedlo identifikovat i regiony, z nichž pocházelo v prvním pololetí nejvyšší procento infekcí. Této statistice dominuje Čína s 30%, na druhém místě je Brazílie s 19 % a následuje Egypt s 12 %. Před rokem, v prvním pololetí 2018, byla situace mírně odlišná – na prvním místě byla Brazílie (28 %), následovaná Čínou (14 %) a Japonskem (11 %).

příloha_ovladnete_sva_data

Počet chytrých zařízení, která nás obklopují, neustále narůstá a v důsledku toho jsme svědky i narůstající intenzity kyberútoků, které jsou na ně zacílené. Soudě podle velkého množství útoků a vytrvalosti zločinců lze říct, že je internet věcí lukrativní oblastí pro útočníky, kteří používají i velmi primitivní metody jako je uhádnutí hesla a přihlašovacího jména. Je to daleko snazší, než si většina lidí myslí. Nejčastější kombinací totiž je „support/support“, „admin/admin“ nebo „default/default“. Přitom je velmi jednoduché si změnit přihlašovací údaje a nastavit silné heslo. Proto bychom chtěli všechny nabádat k tomu, aby si našli pět minut času a tuto změnu provedli,“ říká Dan Demeter, bezpečnostní odborník ze společnosti Kaspersky.

Zdroj: Kaspersky

Byl pro vás článek přínosný?