Hlavní navigace

Kaspersky Lab přesunuje část provozu do Švýcarska

15. 5. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Grayling
Ruský výrobce bezpečnostního softwaru Kaspersky Lab se opět snaží získat si zpátky důvěru spotřebitelů. Tentokrát firma přesouvá část svojí infrastruktury z Ruska do Švýcarska.

Činí tak v reakci na tvrzení, že do svého softwaru zabudovala zadní vrátka a umožnila tak agentům ruských zpravodajských služeb špehovat Spojené státy.

Podle Kaspersky se z Ruska přesune „několik klíčových procesů“ včetně systémů pro ukládání a zpracování dat spotřebitelů „pro většinu regionů.“ Firma dodala, že si Švýcarsko vybrala kvůli jeho „neutrální politice“ a silným zákonům pro ochranu dat.

Loňská podezření z blízkých vazeb Kaspersky Lab na ruské špionážní úřady vedly americké ministerstvo národní bezpečnosti (DHS) k tomu, že společnost vyřadilo ze seznamu schválených dodavatelů vlády. Produkty značky Kaspersky pak přestaly prodávat i některé maloobchodní sítě, například Best Buy. Firma se proti výše uvedeným tvrzením silně ohradila; nabídla, že vládě poskytne svůj zdrojový kód a proti zákazu podala žalobu k soudu.

„Přesunem svých zařízení pro ukládání a zpracování dat a vývoje softwaru do Švýcarska reagujeme na otázku důvěry,“ řekl zakladatel a výkonný ředitel společnosti Eugene Kaspersky agentuře Reuters.

„Data našich zákazníků ze Spojených států, Evropy, Japonska, Koreje, Singapuru a Austrálie budou nadále ukládána a zpracovávána ve Švýcarsku. Další země budou následovat.“

příloha_ovladnete_sva_data

Krok je součástí iniciativy Kaspersky Lab, která si klade za cíl vyšší transparentnost a která byla spuštěna v říjnu loňského roku. K dalším aspektům plánu patří nezávislá kontrola zdrojového kódu „mezinárodně uznávanou autoritou,“ nezávislý audit interních procesů Kaspersky a zvýšení plateb v rámci programu odměn za nacházení chyb. Společnost zároveň oznámila, že vybuduje tři „transparentní“ laboratoře po celém světě, „které klientům, vládním organizacím a zainteresovaným organizacím umožní kontrolu zdrojového kódu, kódu aktualizací a pravidel detekce hrozeb.“

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?