Hlavní navigace

Malware Skygofree: mnoho povyku pro nic (1.)

25. 1. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © JRB - Fotolia.com
Bojíte se Skygofree, nově objeveného malwaru, který útočníkům poskytne volné pole působnosti ve vašem androidovém smartphonu?

Začněme fakty. Skygofree je trojský kůň, který na vašem telefonu opravdu dokáže napáchat hodně zla. Jakého, to zdokumentovala bezpečnostní firma Kaspersky.

Tak například, v případě nákazy Skygofree, může útočník využít 48 různých příkazů a stát se tak vašim soukromým špionem, který získá náhled na prakticky veškeré informace o (a na) vašem smartphonu.

Kromě toho o vás může sbírat informace, které na vašem smartphonu ještě nejsou. Například aktivovat mikrofon zařízení a odposlouchávat, vstoupíte-li na konkrétní místo. A když telefon odemknete, vyfotí vás.

Vstoupíte-li do oblast s infikovanou Wi-Fi sítí, pak malware může aktivovat vaši Wi-Fi. Předpokládáme, že tímto způsobem si Skygofree dokáže vytvořit celou síť infikovaných smartphonů.

A nemyslete si, že vám nějak pomůže pohotovostní režim. Skygofree bude fungovat i v případě, že využíváte Android 8.x Oreo, systém, který zpravidla vypne neaktivní procesy, aby šetřil baterii. Skygofree tohle dokáže obejít tím, že průběžně odesílá systémové notifikace. A u smartphonů, které s displejem vypínají všechny aplikace kromě oblíbených, se Skygofree přidá do oblíbených.

Skygofree si taktéž přečte všechny vaše zprávy v aplikacích Facebook Messenger, Skype, Viber a WhatsApp. K poslední jmenované se dostane výjimečně záludným způsobem, využitím Accessibility Services Androidu. Tato technologie je určena k tomu, aby využívání smartphonů umožnila lidem s hendikepem. V tomto případě Skygofree „čte“ vaše zprávy ve WhatsAppu ve chvíli, kdy jsou zobrazené na vašem displeji.

V neposlední řadě Skygofree zvládne i obvyklé spywarové triky. Dokáže zachycovat hovory, textové zprávy, položky v kalendáři, volaná čísla, a tak dále, a tak dále.

příloha_ovladnete_sva_data

Takže znovu: Skygofree je zlý a špatný.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?