Hlavní navigace

Malware způsobil výpadek výrobní linky ve společnosti TSMC

10. 8. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Jediný dodavatel komponentů pro čipy společnosti Apple a významný výrobní partner Qualcommu přišel o celý den produkce.

Kromě ohromných nákladů souvisejících s ušlými zisky teď firma TSMC utratí spoustu peněz za to, aby přišla na to, kde přesně se objevil slabý článek v jejím zabezpečení.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., tedy podnik lépe známý jako TSMC, byl minulý týden v pátek večer zasažen virem, který způsobil zaseknutí výroby. Kvůli tomu, že jde o kriticky důležitého dodavatele firem Apple a Qualcomm, mohou být zpoždění výroby extrémně drahá.

Apple se v současné době snaží navýšit produkci svých chystaných iPhonů. TSMC je pak jediným výrobcem nejnovějších čipsetů Apple řady A, ačkoliv až do roku 2015 byl dalším výrobním partnerem americké firmy i Samsung. TSMC se už nechalo slyšet, že problém dostalo pod kontrolu a zabránilo vzniku dalších infekcí svých strojů. Výroba se však k normálu dostala nejspíše až v průběhu neděle.

Celkový výstup TSMC byl v průběhu víkendu výrazně omezen. V současné době zatím není známo, kdo útok povedl, ani to, proč by měl mít někdo zájem na narušení výrobní linky společnosti. Firma celou situaci v současné době vyšetřuje. Vydala prohlášení, v němž tvrdí, že „již dříve byla zasažena viry, ale vůbec poprvé byla virovým útokem ovlivněna i výrobní linka.“

Finanční ředitelka TSMC Lora Ho odmítla spekulovat o tom, o kolik tržeb firmy kvůli narušení výroby přijde, ani nespecifikovala, které její továrny byly útokem ovlivněny.

příloha_ovladnete_sva_data

Navzdory výpadku výrobního procesu je firma TSMC přesvědčena o tom, že normální výroba bude obnovena již brzy. Podíváme-li se na to ze širšího hlediska, nemá se TSMC proč obávat, neboť i přes výpadky očekává růst tržeb ve výši mezi pěti a deseti procenty meziročně.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?