Hlavní navigace

Nižší výkonu kvůli novým updatům pocítí uživatelé Windows 7

15. 1. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Anthony Sacco - Fotolia.com
Microsoft se nechal slyšet, že počítače s Windows 7 budou po instalaci aktualizací proti bezpečnostním chybám Spectre a Meltdown znatelně pomalejší.

Představitel společnosti však řekl, že u Windows 10 „neočekáváme, že by si většina uživatelů všimla změny, protože zde bude zpomalení řádově v milisekundách.“

Trochu jiný pohled na to má Terry Myerson, který u redmondského giganta vede divizi Windows: „U Windows 10 na novějších čipech (PC z roku 2016 se Skylake, Kaby Lake nebo novějším CPU) vykazují benchmarkové testy zpomalení v řádu jednotek procent,“ napsal Myerson v příspěvku na blogu Microsoftu. Skylake a Kaby Lake jsou kódovými označeními procesorů Intel uvedených v letech 2015 a 2016.

Na starších čipech, řekněme Haswell z roku 2013, však Windows 10 po aktualizacích z prvního týdne roku 2018 znatelně zpomalil. „Některé benchmarky vykazují výraznější zpomalení a očekáváme, že někteří uživatelé zaznamenají pokles výkonu systému,“ řekl Myerson a dodal, že zpomalení výkonu zaznamenají i uživatelé PC s čipy Haswell na Windows 7 a Windows 8.1.

Experti před zpomalením operačních systémů po implementaci patchů pro zranitelnosti Spectre a Meltdown varovali již dříve. Chyby se totiž nacházejí hluboko v procesorech, a proto je potřeba je hluboko i zacelit.

„Je možné, že patch by mohl deaktivovat spekulativní spuštění nebo zamezit spekulativnímu čtení paměti, což by s sebou přineslo výrazné snížení výkonu,“ napsali nezávislí a univerzitní badatelé, kteří chyby procesorů do detailu rozklíčovali.

Myerson řekl, že rozdíl mezi Windows 10 a Windows 7 spočívá v novějších procesorech a samotnému designu operačních systémů. „Dopad na výkon u starších verzí Windows bude vyšší, protože Windows 7 a Windows 8 mají více interakcí mezi uživatelem a jádrem (…), v jádru například probíhá vykreslování všech fontů,“ prohlásil Myerson.

příloha_ovladnete_sva_data

Přesto se kontrast mezi starým (Windows 7, což je stále nejpopulárnější verze) a nový (Windows 10) drží tradice Microsoftu propagací čerstvého a nablýskaného zboží a znevažováním toho staršího a zaprášeného.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?