Hlavní navigace

Pozor na zranitelnost protokolu RDP

12. 8. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: © chanpipat - Fotolia.com
Během posledních dvou měsíců čekal IT svět na to, zda a kdy kybernetičtí zločinci úspěšně zneužijí zranitelnost CVE-2019-0708 – tedy zranitelnost v protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) společnosti Microsoft. CVE-2019-0708 je spíše známá pod názvem BlueKeep a má potenciál pro zneužití v malware k dalšímu šíření v informační architektuře oběti.

Všeobecně se předpokládá, že zločinci dříve či později BlueKeep využijí pro nějaký samo-reprodukující se malware, který se rychle a úspěšně rozšíří na zařízeních po celém světě (i v jednotlivých infikovaných sítích). Jinými slovy, každý očekává něco velkolepého, i když v tom nejhorším možném slova smyslu.

Společnosti sice usilují o zajištění aktuálnosti používaných systémů a včasné záplatování, nicméně počítačoví zločinci po celém světě již úspěšně zneužívají protokol RDP každý den. Postupují jen jiným, ale neméně zničujícím způsobem s využitím techniky, která nepůsobí tak velkolepě.

Miliony serverů s povoleným protokolem RDP připojených k internetu chrání jejich správci pouze pomocí tradičních přihlašovacích údajů, tedy jménem a heslem. A mnoho z těchto hesel je dostatečně slabých na to, aby je bylo možné s trochou úsilí – někdy jen s naprosto minimálním – uhodnout. Stačí „trefit“ heslo jednoho z takto nedostatečně zabezpečených počítačů a útočník úspěšně pronikne do síťové infrastruktury.

V žádném případě nejde o novou techniku, díky snadnému využívání je mezi počítačovými zločinci velmi oblíbená, a navíc podporuje trh s prodejem odcizených přístupových údajů i se zpřístupňováním napadených počítačů. Tato technika je dokonce tak účinná, že útočníci pomocí ní a následných cílených ransomwarových útoků úspěšně ochromují městské úřady, nemocnice, organizace působící ve službách i soukromé firmy, přičemž žádnou výjimkou nejsou požadavky na mnohamiliónové výkupné.

To vše vede k zamyšlení – určitě existuje mnoho pokusů o uhádnutí hesel pro RDP. A díky nejnovějšímu výzkumu společnosti Sophos víme přesně, kolik jich je a jak probíhají. Matt Boddy a Ben Jones ze společnosti Sophos, kteří jsou známi mimo jiné i z vysílání na blogu Naked Security, si všimli popularity hádání hesel u protokolu RDP pro cílené ransomwarové útoky a rozhodli se jistit, jak rychle zločinci dokáží nový počítač podporující RDP objevit a ke kolika útokům založeným na hádání hesla každý den dojde.

Připravili proto deset geograficky rozptýlených RDP honeypotů a začali je pozorovat. O jeden měsíc později a po více než čtyřech miliónech pokusů o uhodnutí hesla tyto servery vypnuli. Bylo to právě v době, kdy došlo ke zveřejnění zranitelnosti CVE-2019-0708.

Honeypoty využívaly standardní instalaci Windows s výchozím nastavením a byly hostované v rámci cloudové infrastruktury AWS společnosti Amazon. Cílem bylo zaznamenat pokusy o přihlášení a současně kybernetickým zločincům zabránit v úspěšném útoku. Výzkumníci tak měli k dispozici nezkreslené informace o tom, kolik útočníků se o získání přístupu během měsíčního výzkumu pokusilo, jak dlouho ve svém úsilí útočníci vytrvali a jak se vyvíjela taktika útoku.

První honeypot byl objevený za pouhou jednu minutu a 24 sekund od zapnutí. V případě posledního, tedy desátého honeypotu, se tak stalo jen o něco málo později než za patnáct hodin. Celkem honeypoty zaznamenaly 4,3 miliónu pokusů o přihlášení a počet během sledovaného měsíčního období neustále rostl, přesně tak, jak se do útoků zapojovali další počítačoví zločinci. Většina útoků byla sice rychlá a založená na prostém hádání hesla administrátorského účtu pomocí velmi krátkého seznamu, někteří útočníci ale využili sofistikovanější přístup. Výzkum umožnil určit tři hlavní způsoby hádání hesel používané útočníky. Více informací o těchto technikách označovaných jako Ram, Swarm a Hedgehog je k dispozici v uvedené výzkumné zprávě.

Co s tím?

Hádání hesel pro RDP by nemělo být problém, nejedná se o novou techniku, která navíc není ani nijak sofistikovaná, a přesto je základem celého zločinného ekosystému.

V teoretické rovině stačí pro řešení bezpečnostního problému spojeného s protokolem RDP zabránit používání opravdu slabých hesel. Jenže nelze předpokládat, že by se tak stalo, protože počet serverů s povoleným RDP protokolem zranitelných brutální silou neklesne mávnutím kouzelného proutku s okamžitým zlepšením úrovně hesel. A je tak pouze na systémových administrátorech, aby problém vyřešili.

příloha_ovladnete_sva_data

Existuje sice hned několik věcí, které mohou správci pro zvýšení ochrany serverů s povoleným protokolem RDP udělat, například využívat dvoufázového ověřování, ale nejlepší ochranou proti útokům hádajícím hesla a proti zranitelnostem jako BlueKeep je zakázání přístupu prostřednictvím RDP z internetu. Ideální je podporu RDP vypnout všude tam, kde není tento protokol bezpodmínečně nutný, případně jej zpřístupnit pouze prostřednictvím virtuální privátní sítě VPN.

Další info: RDP Exposed – The Threat That’s Already at Your Door

Byl pro vás článek přínosný?