Hlavní navigace

Příští vlna počítačových útoků bude cílit na chytré televize

4. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
Chytré televize jsou vždy online a většinou nezabezpečené – představují proto ideální vstupní bránu kybernetických útoků

Chytré televize otevírají novou cestu kyberzločincům. Jejich zabezpečení obvykle značně pokulhává za zabezpečením chytrých telefonů a stolních počítačů. Jejich výrobci totiž upřednostňují pohodlí uživatelů před bezpečnostní a tato zařízení proto pro útočníky představují takzvaně měkký cíl.

Chytré televize zároveň nejsou výhradně spotřebitelská zařízení – často se používají i v podnikových zasedacích místnostech. Podle predikcí prodej chytrých televizí do roku 2019 poroste ročně více než 20% tempem.

Útoky na chytré televize zatím nejsou příliš rozšířené, avšak podle expertů je jen otázka času, než si jejich slabého zabezpečení všimnou počítačoví zločinci.

Chytré televize jsou v podstatě počítače s USB porty, operačním systémem a možností připojení o sítě, podobně jako mobilní telefony. Na rozdíl od nich však chytré televize většinou nevyžadují žádné ověření uživatele. Některé přístroje tedy nedokáží rozlišit, zda osoba, která zadává příkazy po síti, je totožná s osobou, která přístroj fyzicky ovládá. To znamená, že útočník může na dálku na obrazovce zobrazit cokoli, což může mít při firemním využití závažné důsledky. Další rizika hrozí v souvislosti se stále častějším využíváním chytrých televizí k online nákupům, kdy uživatelé jejich prostřednictvím zadávají údaje o svých platebních kartách.

příloha_ovladnete_sva_data

Řada velkých výrobců – např. Samsung, LG nebo Sony – vytvořila obchody s aplikacemi pro chytré televize po vzoru obchodů s aplikacemi pro chytré telefony jako Apple App Store nebo Google Play. Uživatele je však možné přesvědčit k instalaci škodlivých aplikací z obchodů třetích stran, jako tomu bývá u útoků proti chytrým telefonům, nebo za určitých podmínek i k instalaci pozměněného firmwaru pod záminkou aktualizace systému.

Výrobci bezpečnostního softwaru se problematikou chytrých televizí již zabývají. Tradiční antivirová řešení by mohla zapůsobit pokles výkonu a ztrátu plynulosti při přehrávání, což by nejspíš většinu uživatelů od jejich užívání odradilo. Jako slibná možnost se ale jeví například systémy pro odhalování neobvyklých událostí v síťovém provozu.

Byl pro vás článek přínosný?