Hlavní navigace

První soudní proces týkající se mobilního soukromí končí

20. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © James Steidl - Fotolia.com
Kalifornský státní soud zamítl ostře sledovanou žalobu na firmu Delta Air Lines, která údajně nedodržovala zákony státu týkající se soukromí v oblasti mobilních aplikací.

Ve zkráceném řízení, které proběhlo minulý týden, souhlasila soudkyně Vrchního soudu Kalifornie Marla Millerová s tvrzením Delty, že státní statut nahrazuje federální zákon o deregulaci leteckých společností (ADA) z roku 1978.

ADA zabraňuje jednotlivým státům USA vynucovat dodržování zákonů, které by mohly ovlivnit ceny, trasy nebo služby nabízené leteckou společností.

Delta tvrdila, že její mobilní aplikace byla službou nabízenou zákazníkům a proto byla kryta zákonem ADA.

V e-mailu napsal mluvčí Delty Paul Skrbec, že jsou aerolinky „potešeny tím, že soud potvrdil naše mínění, že se status Kalifornie nevztahuje na aerolinky, protože ty jsou přednostně zajištěny federálním zákonem. Ochrana informací zákazníků je něčím, co Delta bere hodně vážně.“

Rozhodnutí soudu tak fakticky ukončuje první soudní jednání řešící nedodržování zákonů státu v oblasti soukromí u mobilních aplikací ze strany firmy.

Soudní řízení s Deltou rozpoutala v prosinci nejvyšší státní zástupkyně Kalifornie Kamala Harrisová, která aerolinku obvinila z porušení zákona CalOPPA (Kalifornský zákon na ochranu online soukromí) tím, že správně nepřiřadila ke své smartphone aplikaci Fly Delta pravidla sběru dat a používání.

Žaloba byla podána poté, co Delta rychle nezareagovala na oznámení státu o údajném porušování soukromí.

Ve své stížnosti Harrisová řekla, že Delta nabízela aplikaci Fly Delta minimálně od roku 2010. Zákazníci pomocí této aplikace mohou online rezervovat lety, sledovat rezervace, přerezervovat nebo zrušit lety, odbavit zavazadla, atd.

Aplikace Fly Delta neobsahuje pravidla pro soukromí, přičemž ale aplikace sbírá velké množství osobních informací, jako je plné jméno uživatele, jeho telefonní číslo, e-mailová adresa a data o geografické poloze, oznámila Harrisová.

příloha_ovladnete_sva_data

Žaloba tvrdila, že aplikace porušuje zákon CalOPPA tím, že neposkytuje informace o pravidlech sběru dat a používání.

Pokračování →

Byl pro vás článek přínosný?