Hlavní navigace

První soudní proces týkající se mobilního soukromí končí (2.)

21. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © rangizzz - Fotolia.com
Kalifornský státní soud zamítl ostře sledovanou žalobu na firmu Delta Air Lines, která údajně nedodržovala zákony státu týkající se soukromí v oblasti mobilních aplikací.

← Předchozí díl

Harrisová tvrdila, že prohlášení Delty o tom, že je federální zákon nadřazen tomu státnímu, neopodstatněné. Argumentovala tím, že CalOPPA od společností pouze vyžaduje, aby ke svým produktům přidávaly pravidla online soukromí a žádným způsobem neovlivňuje jejich ceny či služby.

Přestože je zamítnutí žaloby pro Harrisovou dílčí prohrou, neočekává se, že by zpomalilo plán státu zaměřit se na údajné porušitele zákonů o online soukromí.

Minulý rok Harrisová podnítila smlouvu s několika společnostmi včetně Facebooku a Googlu, aby zvýšily transparentnost svých pravidel soukromí pro uživatele jejich mobílních aplikací.

V říjnu poslala upozornění 100 vývojářům mobilních zařízení, v nichž je varovala, že nesplňují kalifornské zákony o soukromí a urgovala je, aby zákazníky o svých praktikách sběru dat informovali do 30 dnů.

Soudní proces s Deltou byl některými vnímán jako test schopnosti státu vynutit si své zákony u poskytovatelů mobilních aplikací a služeb. V posledním roce a půl vyjádřila Harrisová i další státní a federální regulátoři rostoucí obavy ohledně praktik sběru dat a sdílení ze strany poskytovatelů mobilních aplikací a služeb.

Minulý týden představil člen sněmovny reprezentantů Hank Johnson svůj návrh, který by od vývojářů mobilních aplikací vyžadoval, aby spotřebitele jasně informovali a museli získat jejich výslovný souhlas před sběrem osobních dat z mobilních zařízení.

„Delta nebyla pro státní zástupkyni Kalifornie skvělým testovacím případem, takže bude zpět,“ řekl Scott Vernick, partner právnické agentury Fox Rothschild LLP.

„Jakákoliv společnost, a zejména vývojáři mobilních aplikací, by se měli ujistit, že neporušují CalOPPA,“ řekl Vernick, který navíc očekává, že podobná pravidla mohly schválit i další státy.

příloha_ovladnete_sva_data

Kancelář Harrisové se k případu nevyjádřila.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?