Hlavní navigace

SD-WAN, synonymum pro bezpečnou a jednoduše spravovatelnou síť

18. 4. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Alef
Co jsou největší výzvy současného síťování?

Bez debat bezpečnost a jednoduchá správa. Technologie Cisco SD-WAN přináší řešení pro obě.  V tradičním networkingu tvořila bezpečnost doplněk a později nutnou nadstavbu. Nyní představuje naprostý základ pro fungování každé organizace. Stejnou úroveň ochrany jako centrála by přitom měly mít i firemní pobočky. Nemělo by to však v praxi znamenat znásobení nákladů na technologie a odborný personál, který je už tak nedostatkovým zbožím. Cisco SD-WAN je zde tedy kvůli masivnosti současných sítí, jejich automatizaci a zabezpečení, přitom ale přináší jednoduchost pro uživatele i pro správce.

SD-WAN řešení je postaveno na bezpečnosti. Funguje na principu whitelistu, jinými slovy, probíhá jen komunikace, kterou explicitně povolíte. Navíc je veškerá komunikace šifrovaná. Druhou velkou devízou softwarově definované WAN sítě je rychlost a jednoduchost správy. „Tradiční síť je totiž postavená tak, že každý router v síti pracuje na minimálně třech úrovních – datové, kontrolní a management úrovni. V případě SD-WAN si routery na kraji sítě ponechávají pouze datovou úroveň a o kontrolní a management úroveň se starají centralizované kontroléry. Každá změna v síti, která se provede na centrální úrovni, se následně automaticky promítne do všech routerů,“ vysvětlil Peter Frolo, systémový inženýr společnosti ALEF. Ať už jde o připojení nové pobočky, aktualizace, zavádění nových funkcí nebo jiné inovace, není potřeba fyzická přítomnost technika u edge routeru. Navíc pokud spravujete rozsáhlou síť o desítkách routerů, vše lze udělat najednou. To představuje obrovskou úsporu času, a ve výsledku i finančních prostředků. IT specialisté, kteří dříve trávili čas těmito manuálními činnostmi, se tak mohou věnovat jiné, přínosnější aktivitě.

Tyto vlastnosti dělají z SD-WAN ideální řešení pro ty, kteří vyžadují od sítě maximální bezpečnost, snadnou správu a možnost rychle provádět změny v síti, a také pro organizace, které mají rozsáhlou síť a potřebují řadu úkonů ve správě zautomatizovat.

Přechod na SD-WAN přitom nemusí nutně znamenat investici do nového hardwaru. Pokud má firma nasazené například routery ze série Cisco ISR 1000, ASR 1000 nebo ISR 4000, stačí jen přechod na jinou licenci a aktualizaci softwaru.

příloha_ovladnete_sva_data

Možná i vaše firma nemá přesný přehled o dění v síti, roste její složitost, a z toho pramení zvyšující se obtížnost správy. Pak je nasazení sítě s jednoduchou centralizovanou správou důležitým krokem.  „Mnoho firem dnes kupí rozmanitá bezpečnostní řešení různých specializovaných dodavatelů, protože chtějí mít jistotu maximální ochrany. Tím nejenom ztrácí přehled, ale zároveň se vystavují riziku, že jednotlivé prvky spolu nebudou kompatibilní. Paradoxně tak útočníkům spíše ulehčují práci. Bezpečnostní architektura musí především fungovat jako jeden celek,“ shrnul přínosy SD-WAN pro firemní síť a její bezpečnost Peter Frolo.

Pokud vás blíže zajímají technologie softwarově definované WAN sítě a její výhody, navštivte stránky společnosti ALEF

Byl pro vás článek přínosný?