Hlavní navigace

USA: KLDR je přímo zodpovědná za ransomware WannaCry

21. 12. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
V průběhu května se uskutečnil jeden z největších ransomwarových útoků v dějinách: WannaCry. Infikováno bylo 300 tisíc zařízení v téměř 150 zemích celého světa.

Přestože některé vládní bezpečnostní organizace, Microsoft a Velká Británie z útoku vinily Severní Koreu, Spojené státy jej nikdy veřejně s nikým nespojovaly. Až doteď. Není překvapením, že taktéž viní režim Kima Čong-una.

Bezpečnostní poradce prezidenta Donalda Trumpa Tom Bossert v článku pro Wall Street Journal napsal: „Útok byl rozsáhlý a stál miliardy a přímo zodpovědná je za něj Severní Korea.“

Zatímco Velká Británie oznámila, že je „téměř jisté“, že za útoky stojí KLDR, tentokrát je to poprvé, co na někoho namířily prstem právě Spojené státy. Bossert oznámil, že viníci budou za své činy nést zodpovědnost.

Trumpova administrativa má „s velice vysokou úrovní jistoty“ za to, že WannaCry má na svědomí Lazarus Group, kyberzločinecká organizace pracující ve službách severokorejské vlády. Ta byla také zovpoěddná za napadení systémů Sony v roce 2014, útoky na bangladéšskou centrální banku v roce 2016 i nedávné útoky na pracovníky společností operujících s bitcoinem.

„Internet činíme bezpečnějším, a tak budeme nadále vést k zodpovědnosti ty, kteří nás poškozují nebo ohrožují, ať už jednají sami nebo jménem zločineckých organizací či nepřátelských států,“ napsal Bossert.

„Severní Korea jednala obzvláště špatně, z velké části nepozorovaně, po více než dekádu, a její škodlivé chování je stále nehoráznější. WannaCry byl bezhlavý útok.“

Brzy po útoku WannaCry řekl Simon Choi, bezpečnostní expert společnosti Hauri, který rozsáhle studoval severokorejský hackerský program, že věří tomu, že je spojen s izolovaným národem. „Je podobný zadním vrátkům ve škodlivých kódech Severní Koreje,“ vysvětlil a dodal, že země vyvíjí a testuje ransomware od srpna 2016.

příloha_ovladnete_sva_data

Pchjongjang tyto vazby označil za „směšné“ a opakovaně popřel, že by měl s WannaCry cokoliv společného.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?