Hlavní navigace

Většina Čechů citlivá data sice uchovává, ale nezálohuje

15. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © kubais - Fotolia.com
Čtyři z pěti Čechů uchovávají na svých zařízeních důvěrné informace. Ovšem jen necelá třetina z nich zvažuje vytvoření záložní kopie pro případ ztráty dat. 24 % respondentů dokonce nepodniká žádná podobná bezpečnostní opatření a 9 % o zálohování neuvažuje ani do budoucna.

Na tento stav poukázal online průzkum Kaspersky Lab a B2B International, kterého se zúčastnilo přes 11.000 respondentů z 23 zemí celého světa, včetně České republiky.

příloha_ovladnete_sva_data

Průzkum zároveň zdůraznil, že ti, kteří pořizují záložní kopie svých dat, se ne vždy pojistí proti jejich ztrátě. Nejoblíbenějšími nadále zůstávají fyzická paměťová média jako například pevné disky či flash disky. 91 % českých respondentů uchovává záložní kopie právě na nich, zatímco jen 5 % využívá cloudové služby. Celosvětově 24 % uživatelů, kteří preferují fyzická paměťová média, přišlo o data z důvodu ztráty, poškození nebo krádeže tohoto zařízení.

V dnešním světě, kde jsou informace vysoce ceněny, je důležité nejen vytvářet zálohy citlivých dat jako například soukromé komunikace, fotografií, hesel či finančních údajů pro případ jejich ztráty, ale také provádět zálohování správně. Analytici Kaspersky Lab doporučují pravidelně zálohovat nejcennější data a záložní kopie uchovávat v zašifrovaných složkách jak na fyzickém nosiči, tak v cloudovém prostředí.

Byl pro vás článek přínosný?