Hlavní navigace

Vyděračský software se usídlil v chytrých televizích a jeho odstranění může být složité

9. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
Během Vánoc se objevily první dokumentované případy infikování chytrých televizorů se systémem Android vyděračským softwarem. Od ukázky funkčnosti konceptu k realizaci útoku uplynul právě rok. A ukazuje se, že odstranění infekce nemusí být vůbec snadné.

Vyděračský software pro telefony se systémem Android se vyskytuje již několik let a bezpečnostní experti již dříve varovali, že je jen otázkou času, než tento typ škodlivého softwaru najde cestu do chytrých televizí, zvláště proto, že řada z nich rovněž využívá Android.

V listopadu 2015 výzkumník společnosti Symantec Candid Wueest zašel tak daleko, že vyděračskou aplikací infikoval vlastní televizor, aby na nebezpečí upozornil. Letos o Vánocích však byla zaznamenána skutečná infekce, a to prostřednictvím aplikace pro sledování videa.

Většina vyděračských aplikací pro Android funguje n principu uzamčení obrazovky – zobrazí na displeji zprávu, která nelze odstranit a brání uživateli v provádění jakýchkoli činností. Obvykle se vydávají za zprávu od některé bezpečnostní složky, např. FBI, a k odblokování požadují zaplatit pokutu za nějaký fiktivní skutek.

K odstranění infekce z televizoru vybaveného platformou Google TV, jehož ovládání bylo zablokováno, bylo nakonec nutné na radu výrobce stisknout fyzická tlačítka v určitém pořadí a uvést jej do továrního nastavení. Došlo tedy zároveň k vymazání všech uživatelských nastavení, aplikací a dat.

příloha_ovladnete_sva_data

Vzhledem k tomu, že k chytrým televizím lze obvykle připojit externí pevný disk pro sledování videa, byl by pro postiženého majitele podstatně horší variantou jiný běžný druh vyděračského softwaru, který zašifrovává data.

A pokud bylo odblokování televize složité, co budou muset uživatelé podstoupit, až se začnou podobné škodlivé aplikace šířit mezi dalšími domácími zařízeními internetu věcí.

Byl pro vás článek přínosný?