Hlavní navigace

Významný zaměstnanec antivirové společnosti Kaspersky Lab údajně zatčen v Rusku pro podezření z velezrady

26. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © tiero - Fotolia.com
V prosinci byl podle ruských médií zatčen vedoucí týmu vyšetřování počítačových incidentů. Společnost Kaspersky tvrdí, že vyšetřování souvisí s jeho aktivitami před nástupem do firmy, nikoli jeho současným působením.

Jeden z předních vyšetřovatelů kybernetických zločinů v antivirové společnosti Kaspersky Lab byl údajně zatčen v Rusku v rámci vyšetřování činnosti potenciálně klasifikované jako velezrada.

Podle ruského deníku Kommersant, byl Ruslan Stojanov, vedoucí týmu vyšetřování počítačových incidentů, zatčen v prosinci v souvislosti s případem, v němž je stíhán také Sergej Michajlov, náměstek ředitele Centra informační bezpečnosti ruské kontrarozvědky FSB. Michajlov je podezírán z přijetí finančních prostředků od zahraniční organizace.

Společnost Kaspersky ve svém prohlášení uvedla, že o podrobnostech vyšetřování nemá informace a že souvisí se Stojanovovým předchozím působením před nástupem do současného zaměstnání. Práce jeho týmu prý tím není nijak dotčena.

Deník Kommersant napsal, že vyšetřování se týká možného poručení § 275 ruského trestního zákona, tedy velezrady v podobě špionáže, prozrazení státního tajemství nebo jinou nápomoc cizí mocnosti, organizaci nebo jejím představitelům při nepřátelské činnosti narušující vnější bezpečnost Ruské federace. Za tento zločin hrozí 12 až 20 let vězení.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle deníku Stojanov do roku 2006 pracoval v Oddělení K ruské policie, které se často podílí na vyšetřování kybernetických zločinů.

„Účinný boj proti kyberzločinu není možný bez spolupráce mezi firmami zabývajícími se počítačovou bezpečností a orgány činnými v trestním řízení,“ uvedl zástupce společnosti Kaspersky Lab. „Proto my, stejně jako všichni ostatní významní dodavatelé IT bezpečnosti, aktivně spolupracujeme s mezinárodní komunitou bezpečnostních odborníků a státními bezpečnostními složkami z celého světa.“

Byl pro vás článek přínosný?