Hlavní navigace

Windows 10 teď uživatelům ukazuje, jaká data o nich sbírá

6. 2. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Nmedia - Fotolia.com
V rámci buildu 17083 v programu Windows Insider zareagoval Microsoft na kritiku ohledně transparentnosti a tak pro své beta uživatele připravil k vyzkoušení aplikaci „Diagnostic Data Viewer“.

Tzv. prohlížeč diagnostických dat zájemcům ukáže, jaká data společnost sbírá od zákazníků a přenáší na své vlastní servery.

Telemetrie ve Windows 10 byla problémem operačního systému už od jeho uvedení. Kritici Microsoftu vyčítají to, že sbírá nadměrné množství informací, odmítá přiznat, jaká data vlastně sbírá, a uživatelům zamezuje v tom, aby se ze sběru dat vyvázali.

Vydáním buildu 17083 programu Windows Insider dne 24. ledna Microsoft na tuto kritiku ohledně transparentnosti zareagoval a vydal výše zmíněnou aplikaci.

„Diagnostic Data Viewer je aplikace pro Windows, která vám umožňuje zkontrolovat, která diagnostická data vaše zařízení odesílá Microsoftu, přičemž informace sdružuje do jednoduchých kategorií na základě toho, jak jsou Microsoftem využívány,“ napsala Dona Sarkarová, softwarová inženýrka skupiny Windows and Devices Microsoftu, a mluvčí programu Insider. Byť je prohlížeč v současné době k dispozici jen pro „insidery“, měl by se objevit v následující „feature“ aktualizaci Windows 10, která by měla být vypuštěna v březnu či na počátku dubna s označením 1803.

Diagnostic Data Viewer lze stáhnout z Microsoft Store, autorizovaného zdroje tzv. UWP (Universal Windows Platform) aplikací. Prohlížeč však úspěšně nainstalujete jen tehdy, používáte-li Windows 10 build 17083 nebo novější.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle Sarkarové ukazuje prohlížeč „přesná data uploadovaná na [servery] Microsoft[u]“ a uživatelům umožňuje vyhledávat specifické diagnostické události, jakož i filtrovat události podle jedné či více šířeji specifikovaných kategorií, jako je „Využívání produktů a služeb“ nebo „Nastavení a inventář softwaru“. Ve stručné dokumentaci k aplikaci Microsoft uživatelům doporučuje, aby po každé kontrole dat prohlížeč vypnuli, neboť je to prý náročný proces na prostor na úložišti.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?