Hlavní navigace

Windows fungují jako keylogger, máte-li aktivováno ruční psaní

25. 9. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Od chvíle, kdy jste na svém PC aktivovali rozpoznání ručního psaní, začalo se vám v souboru WaitList.dat hromadit všechno, co jste do té doby napsali.

V daném souboru najdete veškeré dokumenty, které jste napsali, PDF, které jste stáhli, a dokonce i e-maily, které vám někdo poslal.

Účelem souboru je nahrávat vše, co jste kdy napsali, aby mohly být předvídány budoucí texty, což systému Windows umožňuje dopředu lépe určit, co se snažíte napsat (rukou). Podobně funguje i mnoho telefonních klávesnic, nicméně bylo by dobré vědět, že takový soubor existuje – je přítomen dokonce i ve Windows 8, ne-li ve Windows 7. Problémem je hlavně chybějící ochrana souboru, neboť ho lze za vteřinu zkopírovat a na počítačích mnoha lidí bude nejspíše obsahovat citlivé informace nebo hesla.

Souboru si jako první všiml expert Barnaby Skeggs, který v rozhovoru pro ZDnet.com uvedl, že WaitList.dat obsahuje výtažek z textu ze všech dokumentů nebo e-mailových souborů v systému, a to i když už byl zdrojový soubor od té doby vymazán. „Jestliže je zdrojový soubor vymazán, rejstřík zůstává ve WaitList.dat, který uchovává textový rejstřík daného souboru.“

Svůj vlastní soubor naleznete na: C:\Users\%user%\AppData\Local\Microsoft\InputPersonalization\TextHarvester

Dokážete jej otevřít pomocí Microsoft Wordu, ale bude to do značné míry nesmyslný chaos – ten můj měl okolo 8 tisíc stránek, z nichž mnoho bylo naplněno zdánlivě náhodnými symboly a řádky v JavaScriptu. Skeggs však vytvořil bezplatný program, který textu znovu dodá smysl a každý jednotlivý příspěvek oddělí do samostatného dokumentu.

příloha_ovladnete_sva_data

Jestliže máte obavy o svá data, je třeba soubor WaitList.dat smazat a následně deaktivovat rozpoznání ručně psaného textu. V současné době neexistuje žádný důkaz o tom, že by se data stahovala na servery Microsoftu, ani o tom, že by chybu zneužíval nějaký malware. Do budoucna by ovšem bylo fajn, kdyby Microsoft vydal aktualizaci, která by soubor ukládala trochu bezpečnější formou.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?