Hlavní navigace

Analýza velkých dat z nositelné elektroniky pomůže v léčbě Parkinsonovy choroby

15. 8. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Minerva Studio - Fotolia.com
Elektronika integrovaná do oblečení dokáže sbírat a přenášet informace o měřitelných aspektech Parkinsonovy choroby, jako jsou pomalý pohyb, třas a kvalita spánku, aniž by to pacienta jakkoli obtěžovalo.

Nadace Michaela J. Foxe pro výzkum Parkinsonovy choroby (MJFF) a společnost Intel dnes oznámily uzavření spolupráce zaměřené na zlepšení výzkumu a léčby Parkinsonovy choroby — neurodegenerativní mozkové choroby, již v celosvětovém rozšíření překoná pouze Alzheimerova choroba. Spolupráce sestává z několikafázové výzkumné studie, při níž bude využita nová platforma pro analýzu dat. Díky ní lze zjišťovat vzorce v účastnických datech sebraných z technologií integrovaných do oblečení a na jejich základě monitorovat symptomy nemoci. Tato iniciativa je významný krok, jenž lékařům a vědcům umožní měřit progres choroby a urychlit pokrok ve vývoji nových léků.

Dat bude skutečně hodně, senzory poskytují až 300 údajů za sekundu. Pro jejich zpracování vyvinul Intel platformu pro analýzu velkých dat. Datová platforma je provozována na cloudové infrastruktuře. Platforma podporuje analytickou aplikaci vyvinutou ke zpracování dat a zjišťování změn v reálném čase. Detekcí anomálií a změn v datech z čidel i odjinud dokáže platforma nabídnout vědcům způsob, jak objektivně měřit progres choroby.

V blízké budoucnosti by platforma mohla ukládat i jiné typy dat, například data o pacientovi, genomu nebo klinických studiích. Kromě toho by mohla umožnit další vyspělé techniky, například počítač schopný se učit nebo analýzu dat, což by vedlo k přesnějším prediktivním modelům, jež by se daly využít k detekování změn v symptomech choroby. Tyto pokroky by mohly nakonec vést k naprosto revolučním poznatkům o charakteru Parkinsonovy choroby, vědcům by umožnily měřit účinnost nových léků a lékařům by pomohli s prognostickými rozhodnutími.

„Právě rozmanitost symptomů Parkinsonovy choroby představuje jedinečné výzvy při monitorování progrese nemoci,” říká viceprezidentka a generální manažerka datové divize Intelu Diane Bryantová. „Nové technologie dokáží nejen vytvořit nové paradigma pro měření Parkinsonovy choroby: tím, že data budou zpřístupněna lékařské komunitě, může dojít k objevení dosud neidentifikovaných aspektů choroby, což může zase vést k novým oblastem výzkumu.”

Potenciál sbírat a analyzovat data z tisícovek jednotlivců v měřitelných aspektech Parkinsonovy choroby, jako jsou pomalý pohyb, třas a kvalita spánku, může umožnit vědcům sestavit lepší obrázek klinického progresu Parkinsonovy choroby a sledovat její vztah k molekulárním změnám. Elektronika integrovaná do oblečení dokáže sbírat a přenášet data, aniž by to pacienta jakkoli obtěžovalo, navíc takový sběr dat probíhá 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Díky tomu se mohou vědci posunout od pracné analýzy ručně psaných, sporadicky posbíraných deníků pacientů k analýze dat tisícovek pacientů za sekundu, přičemž takto sebraná kritická masa dat umožňuje detekovat vzorce a docházet k novým objevům.

MJFF a Intel již během tohoto roku iniciovaly studii, jejímž cílem bylo vyhodnocení využitelnosti a přesnosti elektroniky integrované do oblečení pro sledování definovaných fyziologických rysů od účastníků výzkumu. Ke sběru a analýze dat byla použita platforma pro analýzu velkých dat. Účastníci výzkumu (šestnáct pacientů trpících Parkinsonovou chorobou a devět kontrolních dobrovolníků) nosili přístroje během dvou návštěv na klinice a pak souvisle po čtyři dny doma.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Ještě v průběhu letošního roku plánují Intel a MJFF spustit novou mobilní aplikaci, jež pacientům umožní dávat do souvislosti příjem medikace a pocity pacientů. Cílem je druhá fáze studie, kdy vědci chtějí pozorovat dopad medikace na motorické symptomy prostřednictvím změn zjištěných z čidel integrovaných do oblečení.

Byl pro vás článek přínosný?