Hlavní navigace

Inovace od Sony umožní zvýšit kapacitu páskových médií až na 185 TB

6. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © kubais - Fotolia.com
Zálohovací páskové systémy (tape storage) možná zažijí novou vlnu zájmu. Nová technologie umožní umístit až 185 TB dat na jedno médium, tedy cca 70x více než dosud.

Společnosti Sony Corporation se podařilo díky nové technologii zvýšit hustotu zápisu na magnetické pásky, a to přibližně 74x. Díky nanotechnologiím a uniformnímu uspořádání magnetických částic bylo možno dosáhnout rekordní hustoty 148 GB na čtvereční palec. To by umožnilo umístit na zálohovací cartridge běžného rozměru fantastických 185 TB (terabytů) dat. Dosavadní kapacita běžné pásky je okolo 2,5TB.

Firma ohlásila novou technologii společně s IBM, která se podílela na měření využitelné kapacity páskových pamětí. Nový výrobní proces používá velmi tenkých magnetických vrstev, které mají tloušťku pouhých 5 mikrometrů. Magnetické částice mají pak průměrnou velikost 7,7 nm, a to je minimálně o řád méně, než je tomu u dosavadních páskových médií.

Páskové zálohy, které se používají již od roku 1952, patří mezi nejméně flexibilní, nicméně mají příznivější cenu na jednotku uložených dat než jiné technologie. Podstatné zvýšení kapacity může opět oživit zájem o archivaci na pásky tím spíše, že dat stále expenenciálně přibývá.

Zdroj: Sony

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Objem dat digitálního světa do roku 2020 vzroste desetkrát
Za obrovský nárůst bude zodpovědný boom většího využívání senzorů.
→ 10 datových a cloudových trendů
Jaké trendy budou dominovat flashovým, cloudovým a softwarovým odvětvím?

G+

Byl pro vás článek přínosný?