Hlavní navigace

Pražská velká data

30. 8. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © koszivu - Fotolia.com
Miliardová IT investice farmaceutického koncernu MSD.

Farmaceutická společnost MSD vybuduje v Praze globální centrum rozvoje a inovací informačních technologií. Projekt odstartuje letos a do plného provozu přejde v roce 2017. Služby nového pracoviště využijí pobočky a divize firmy ve 140 zemích světa.

Historie farmaceutického koncernu MSD, jenž je na severoamerickém kontinentu znám pod obchodním jménem Merck, začíná již v roce 1851. Původně šlo o berlínského výrobce léčebných přípravků, jenž se řadou fúzí a zahraničních expanzí vypracoval z hlediska tržního podílu na aktuálně druhou největší firmu v oboru. V České republice má zastoupení od roku 1992.

Budované IT centrum společnosti MSD dá letos vzniknout stovce nových pracovních míst pro IT specialisty. Příští rok se jeho kapacity rozšíří na dvojnásobek. Společnost MSD předpokládá, že celková výše investice v prvních třech letech provozu přesáhne jednu miliardu korun. Pracoviště se má soustředit na implementaci a návrh matematických modelů, jež poslouží analýze dat z laboratoří i ze samotných léčebných terapií. Jak podotýká John Westby, ředitel vznikajícího IT centra firmy MSD, velká část farmaceutického výzkumu se v současnosti odehrává na úrovni matematického modelování a umělé inteligence. Lze předpokládat, že hlavní roli v těchto činnostech sehrají koncepty velkých dat, souvisejících analýz a business intelligence. Specialisté z tuzemského pracoviště se však zaměří i na obchodní procesy a rutinnější úkoly z oblasti provozu infrastruktury. Do jejich gesce má spadat podpora aplikací a infrastruktury po dobu celého životního cyklu. Zabývat se budou i vývojem softwaru pro řízení prodeje, výroby a ekonomických procesů podniku. Stranou jejich zájmu nezůstane ani problematika projektového řízení a související počítačové podpory.

příloha_ovladnete_sva_data

Vybudování centra informačních technologií zapadá do transformačního procesu společnosti MSD/Merck, jenž začal v roce 2013. Prahu si americký farmaceutický koncern vybral i z důvodu dostupnosti lidských zdrojů. S nimi souvisí i její hodnocení systému vzdělávání, který považuje za kvalitní. S tuzemskými univerzitami společnost MSD spolupracuje na přípravě specializovaných programů a podporuje talentované studenty. Uplatnění na novém pracovišti najdou datoví analytici, projektoví manažeři, ale i vývojáři aplikací včetně čerstvých absolventů.

Čtěte také:
→ Analýza velkých dat z nositelné elektroniky pomůže v léčbě
Elektronika integrovaná do oblečení dokáže sbírat a přenášet informace o měřitelných aspektech Parkinsonovy choroby, jako jsou pomalý pohyb, třas a kvalita spánku, aniž by to pacienta jakkoli obtěžovalo.
→ Počítač pomáhá léčit rakovinu
Watson, superpočítač IBM „obdařený“ umělou inteligencí, je schopen párovat data z odborné literatury s databází a změnami ve struktuře genomu konkrétního pacienta.

Byl pro vás článek přínosný?