Hlavní navigace

Cloudová služba Box chce mezi velké hráče - transformuje se na platformu pro snadnou tvorbu podnikových aplikací

3. 5. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © schnubi - Fotolia.com
Vývojářská verze cloudové služby Box umožní firmám vyvíjet aplikace s využitím funkcí pro spolupráci a sdílení obsahu, které Box nabízí, aniž by však musely využívat uživatelské rozhraní Boxu a přihlašování k jeho uživatelským účtům. Box se tak chce odlišit od prostých cloudových úložišť a transformovat se na poskytovatele platformy.

Společnost Box se rozhodla vyrůst ze svých kořenů cloudové služby pro ukládání, synchronizaci a  sdílení dat do podoby cloudové platformy, která bude sloužit vývojářům  podnikových aplikací. Chtěla by poskytovat cloudové zdroje jako velcí hráči typu Amazon Web Services, avšak  s rozšířenými funkcemi, které programátorům výrazně ulehčí práci.

 Od svého lednového vstupu na burzu je Box neustále pod drobnohledem, zda vykazuje známky směrování k ziskovosti. Jeho tradiční služby čelí konkurenci ze strany produktů jako Google Drive nebo Microsoft OneDrive, tedy větších společností, jejichž těžiště příjmů spočívá v jiných aktivitách. Tím se z cloudových úložišť stává komoditní trh s brutální cenovou konkurencí . Box tedy míří výše nabídkou diferencovanějších funkcí.

Vývojářská verze Box Developer Edition poskytuje nezávislou instanci Boxu, kterou má pod kontrolou programátor a může v ní vytvořit specifické firemní rozhraní. Uživatelé si mohou zakládat účty v podnikové aplikaci, avšak nemusí se přihlašovat do služby Box. Aplikace potom mohou mít jednotnou firemní podobu, ale mohou přitom využívat funkce Boxu - šifrování, zajištění souladu s předpisy, audit, nástroje pro týmovou spolupráci, textové vyhledávání a další.

příloha_ovladnete_sva_data

Box již dnes nabízí vývojová prostředí (API), která  umožňují nástrojům třetích stran, jako je například Microsoft Office 365, využívat některé funkce Boxu. K dispozici budou i nová mobilní vývojové sady (SDK), která umožní funkce Boxu začleňovat do aplikací, konkrétně se jedná o akce Procházet, Sdílet a Náhled. Do aplikací je lze kvůli zachování co nejmenší velikosti přidávat jednotlivě podle potřeby. Box plánuje postupně zavádět také nové funkce pro práci s obsahem a jeho sdílení.

V nedávné době Box navázal partnerství se společností Google, která bude integrovat služby Box do svých počítačů Chromebook. Uživatelé Chromebooků tak budou mít stejně snadný přístup k souborům uloženým v Boxu jako ve vlastních cloudových úložištích Google.

Byl pro vás článek přínosný?