Hlavní navigace

Dropbox chce zavést neomezenou kapacitu pro ukládání souborů v počítači

29. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: dropbox.com
Dropbox předvedl budoucnost ukládání dat – soubory jsou k dispozici v počítači, avšak nezabírají v něm žádné místo

Dropbox, poskytovatel cloudové služby pro ukládání dat, nabídl futuristickou vizi, jak by mohli uživatelé sdílet velké soubory a mít k nim rychlý přístup z počítače, aniž by si zahltili pevný disk.

V rámci nové iniciativy s příznačným názvem „Projekt nekonečno“ má vzniknout nové rozhraní služby Dropbox, které umožní uživatelům přístup k dokumentům, tabulkám, obrázkům, videím atd. uloženým v cloudu z běžného správce souborů jako Finder v Mac OS X nebo Průzkumník ve Windows, aniž by bylo nutné udržovat místní kopie. Nebude tedy žádný rozdíl v práci s místními a cloudovými soubory.

V současné době musí uživatelé Dropboxu soubory z cloudu stáhnout do počítače, aby s nimi mohli pracovat, stejně jako před více než sedmi lety, kdy Dropbox začal své služby poskytovat veřejně. Ušetřit místo na lokálním disku lze selektivní synchronizací, avšak soubory vynechané ze synchronizace se v počítači vůbec nezobrazí.

Projekt nekonečno usnadní práci s velkými objemy dat a jejich sdílení mezi uživateli, zejména firemními, kteří za službu platí.

Mnoho aspektů nového konceptu zatím Dropbox nezveřejnil. Například zda „nekonečné úložiště“ bude k dispozici ve veřejně dostupné verzi desktopových aplikací, případně v jakých variantách služby a v jakých cenových hladinách. Je totiž možné, že miliony uživatelů bezplatné verze služby budou mít smůlu.

příloha_ovladnete_sva_data

Přesto se jedná o zajímavou demonstraci technologie, která by mohla přesvědčit více firem zvolit Dropbox jako poskytovatele placené cloudové služby pro ukládání dat. Firma se usilovně snaží získávat komerční zákazníky a tento měsíc oznámila, že v Evropě dosáhla čtyřnásobného počtu platících klientů, než měla před dvěma lety.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?