Hlavní navigace

Globální výdaje na veřejné cloudové služby v roce 2016 přesáhnou 200 miliard USD

1. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: (c) T. L. Furrer - Fotolia.com
Podle analýzy výzkumné společnosti Gartner bude růst trhu cloudových služeb stimulován pokračujícím odklonem od tradičního IT.

Celosvětový trh veřejných cloudových systémů podle prognóz společnosti Gartner letos dosáhne hodnoty 204 miliard USD, což představuje 16,5% meziroční nárůst oproti roku 2015.

„Veřejné cloudové služby nadále vykazují vysoké tempo růstu na všech trzích a společnost Gartner očekává, že tento trend bude pokračovat až do roku 2017,“ říká ředitel výzkumu Sid Nag. „Rychlý růst odráží odklon od tradičních IT služeb, který souvisí s realizací podnikových strategií digitalizace.“

Rozpočty na IT rostou tempem 1-3 %, přičemž cloudové služby jsou jedním z nejrychleji rostoucích segmentů IT,“ říká analytik Zeus Kerravala ze společnosti ZK Research. „Zatímco tradiční balíkový software vykazuje růst okolo 3 %, cloud až pětinásobný. Cloud nejen výrazně zjednodušuje IT, ale také zvyšuje akceschopnost podniku.“

Podle společnosti Gartner nejrychleji poroste poptávka po službách typu infrastruktura jako služba (IaaS), u níž se letos očekává 38,4% nárůst na hodnotu 22,4 miliardy USD na konci roku.

Růst se očekává i u cloudových aplikačních služeb (software jako služba, SaaS), a to meziročně přes 20 % na 37,7 miliardy USD, v segmentu cloudových služeb pro správu a zabezpečení o 24,7 % a cloudových služeb aplikační infrastruktury (platforma jako služba, PaaS)  o 21,1 %.

příloha_ovladnete_sva_data

Kerravala říká, že jsme teprve na začátku éry cloudu a odhaduje, že takto rychlé tempo růstu trhu cloudových služeb potrvá příštích pět až sedm let.

„Mnoho podniků se cloudu obává kvůli bezpečnosti. Domnívám se ale, že s rostoucím počtem uživatelů cloudových služeb tyto obavy postupně pominou,“ Kerravala předpovídá.

Byl pro vás článek přínosný?