Hlavní navigace

Longhorn je první Kubernetes nativní úložiště, které podporuje edge computing nasazení

27. 1. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Při použití s platformou Rancher umožňuje nejnovější vydání Longhorn DevOps týmům spravovat persistentní uložení dat od datových center přes cloud až po edge.

SUSE, světový lídr inovací v oblasti open source a vlastník Rancher platformy pro správu kontejnerů, dnes slaví vydání Longhorn 1.1. Od doby, kdy se v červnu 2019 stal součástí Sandbox projektu (Cloud Native Computing Foundation), se přijetí Longhornu zvýšilo o +235%, a stalo se tak základem prostředí Kubernetes. S touto nejnovější verzí mohou uživatelé Rancher využívat řešení pro nativní Kubernetes úložiště v prostředí "edge" s nedostatkem výpočetního výkonu.

Longhorn 1.1 umožňuje týmům DevOps snadno spravovat persistentní data v jakémkoli prostředí Kubernetes bez nutnosti vendor lock-in. Tato nejnovější aktualizace pomáhá uživatelům Rancher zvýšit odolnost proti chybám ve svých edge prostředích s podporou ARM64, nové funkce pro samoopravy i zvýšit výkon a to vše díky Longhorn verze 1.1.

Gartner předpovídá, že do roku 2025 budou tři čtvrtiny podnikově generovaných dat vytvořeny a zpracovány v edge - mimo tradiční centralizované datové centrum nebo cloud. To je prudký nárůst z pouhých 10% v roce 2018. S ohledem na tento růst umožňuje Longhorn 1.1 vývojářům s jistotou vytvářet aplikace a ukládat data v edge prostředích na zařízeních s omezeným výkonem.

příloha_ovladnete_sva_data

Jaké změny přináší Longhorn 1.1?

Longhorn je 100% open source cloud nativní úložiště pro nasazení Kubernetes, založené na konceptu mikroslužeb. Longhorn 1.1 přináší řadu nových funkcí a vylepšení pro podnikové týmy DevOps, včetně:

  • Robustní Kubernetes nativní úložiště pro Edge scénáře
    Longhorn 1.1 nově podporuje procesory postavené na architektuře ARM64, což byla podle SUSE vůbec nejžádanější změna ze strany uživatelské komunity. Podpora těchto čipů má umožnit práci s daty i v prostředích s velmi omezeným výpočetním výkonem.
  • Posílený výkon
    Nová verze Longhornu přináší podporu funkce ReadWriteMany, která vývojářům umožní čtení a zápis dat současně napříč vícero kontejnery a na rozdíl od metodik ReadWriteOnce zároveň podporuje sdílení úložišť mezi jednotlivými nódy.
  • Přehled a správa procesů
    Další změnou v rámci Longhorn 1.1 je integrovaná podpora nástroje Prometheus, který umožňuje monitorovat stav úložišť v reálném čase a poskytuje podrobný přehled o výkonu clusterů. Nová verze podporuje také CSI Snapshotter pro zálohování přes kubectl.
  • Snadnější údržba
    Longhorn 1.1 přináší snadnější údržbu uzlů skrze podporu operace vyprazdňování v rámci Kubernetes pro zajištění bezpešné údržby nodu. Další novinkou je funkce rozpoznání disků na novém uzlu, kterou podle SUSE ocení zejména cloudoví poskytovatelé.
  • Odolnost v nestabilních sítích
    Nová verze Longhornu v neposlední řadě přináší funkci Data Locality, která zajišťuje přítomnost repliky úložiště v lokalitě, kde běží výpočetní úloha. Tím je zajištěn nepřerušený přístup k datům i ve chvílích, kdy dojde k dočasné ztrátě konektivity vinou nestabilního připojení.
  • Dostupnost
    Řešení Longhorn 1.1 je již dostupné v katalogu aplikací pro platformu Rancher. Uživatelé si jej mohou bezplatně stáhnout a používat s možností přikoupení prémiové podpory skrze SUSE Support Services.

 

Byl pro vás článek přínosný?