Hlavní navigace

Sedm faktů o hybridním cloudu

19. 2. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: leowofert (Fotolia.com)
Přechod na cloud vyžaduje řídit více různých prostředí. Právě to vyjadřuje slovo „hybridní“. Povím vám něco, co možná rozbije vaši představu o cloudu: hybridní cloud neexistuje.Doporučení pro zavádění cloudu v podnicích staví hybridní cloud na první místo. Ale hybridní cloud si nemůžete koupit hotový, neexistuje jediné univerzální řešení.

Hybridní cloud sestává z různých modelů, procesů a služeb rozličných poskytovatelů. Ve chvíli, kdy začnete platit za veřejnou cloudovou službu – bez ohledu na její rozsah a složitost – ocitáte se v hybridním cloudovém modelu. Definic v příručkách si nevšímejte. „Hybridní cloud“ neznamená nic jiného než to, že zajišťujete IT služby pomocí více než jednoho hostingového modelu.

A na čem závisí úspěch vašeho provozního modelu? Na pravidlech a procesech, které nastavíte pro zavádění nových služeb cloudových poskytovatelů. V sedmi bodech shrnujeme, co byste měli vědět o hybridním cloudu.

1. Nezáleží na tom, jak dobře řídíte své vlastní datové centrum
Bez ohledu na to, jak dobře řídíte své datové centrum, poskytovatelé veřejných cloudových služeb to dokážou lépe. Zásadní roli zde hrají úspory z rozsahu. Nákladové modely, personální zajištění a objem dostupných zdrojů u platforem AWS, Azure a Google Cloud dosahují neuvěřitelných rozměrů. Navíc propast mezi tím, co dokážete vlastními silami a co dokážou nabídnout cloudoví poskytovatelé, se bude časem pouze prohlubovat.
Jinými slovy, v takové konkurenci nemůžete obstát. Ale představte si, jaké výhody by vám přineslo, kdybyste nemuseli spravovat rozsáhlou infrastrukturu, ale mohli se zaměřit výhradně na obchodní procesy, data a analýzu. Své datové centrum pravděpodobně v dohledné době nezavřete, ale hybridní cloud představuje způsob, jak se postupně zbavovat správy vlastní infrastruktury.

2. Hybridní cloud znamená více poskytovatelů
Podíváme-li se na nedávno oznámené partnerství mezi VMwarem a AWS, nikdo se na vás nebude zlobit, budete-li se domnívat, že hybridní cloud je otázka rozšíření vaší existující infrastruktury. Hybridní cloud znamená podstatně více než hosting datového centra u dvou poskytovatelů. Využití více poskytovatelů má méně co do činění s rozložením rizik a více s hledáním nejvhodnějších řešení a poskytovatelů pro konkrétní pracovní zátěže.

3. Životní cyklus aplikací nahrává zavádění hybridního cloudu
Hybridní cloud nelze vynutit. Vše závisí na životním cyklu podnikových aplikací (nových i starých). Pokud upgradujete, nahrazujete nebo znovu zavádíte aplikace či služby, je pravděpodobné, že naleznete vhodné cloudové řešení. Vše je otázka načasování. Pokud jste před několika málo lety přešli na vyšší verzi softwaru, přechod do cloudu pravděpodobně nebude ekonomicky opodstatněný. Utopené náklady vás budou držet ve vlastním datovém centru.
Týká se to zejména hotových produktů. Nejvýznamnější dodavatelé začínají nabízet SaaS verze svých CRM, ERP, HR a dalších řešení, ale je velmi obtížné do cloudu přenést starší architekturu a software.

4. U hybridního cloudu je zásadní identita
Vícedodavatelský model je u hybridního cloudu daností. Jednou z nejvyšších priorit by mělo být zajištění jednotné identity ve všech systémech. Chcete-li dosáhnout komfortu pro uživatele a zároveň mít možnost řídit přístup a zachovat si kon-
trolu, potřebujete jednotný identifikátor. Schopnost rozšířit podnikovou identitu na cloudové modely by měla být klíčovým aspektem při výběru dodavatele.

5. Hybridní cloud je záležitost přechodu
S postupujícím životním cyklem aplikací dochází na přehodnocení nebo modernizaci IT služeb. Zároveň stoupá počet systémů schopných provozu v cloudu. Rychlost inovací u veřejného cloudu nakonec odstraní nedostatky v oblasti výkonu, funkcí a bezpečnosti – takže není příliš brzy začít plánovat přechod systémů a aplikací, které zatím zůstávají v tradičních datových centrech. Určete hranice, kdy začne mít smysl přechod do cloudu, i když se vám to může zdát jako vzdálená budoucnost. Podnikové systémy jsou rozsáhlé a složité a obvykle podporují důležité podnikové procesy. Postupem času nejspíš zjistíte, že různí poskytovatelé nabízejí plnohodnotné SaaS verze aplikací, které užíváte.

příloha_ovladnete_sva_data

6. Řízené služby hrají důležitou úlohu
Cloud umožnil rozvoj nabídek řízených služeb. Integrátoři řešení nyní mohou nabízet hostované a plně řízené služby bez výrazných investičních nákladů. Přechod na řízené služby pravděpodobně vyústí v hybridní cloudový model. Rozšíříte své sítě, data a identitu k poskytovateli řízených služeb. Možná to neodpovídá učebnicové definici, ale ano, toto je hybridní cloud.

7. V cloudu budete mít kolem sebe mnoho verzí sebe sama
Velmi pravděpodobně zjistíte, že využíváte řadu různých služeb a předplatných na stejných cloudových platformách. Můžete mít například vlastní prostředí pro obnovu po havárii a jinou instanci v témže cloudu využívá váš poskytovatel řízených služeb k provozu ERP. Časem dospějete do fáze, kdy se vyplatí převzít kontrolu plně do svých rukou. Zvažte konsolidaci všech předplatných služeb a převezměte otěže.

Byl pro vás článek přínosný?