Hlavní navigace

Windows 10 a záhada ztraceného cloudu

23. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © romanya - Fotolia.com
Když Microsoft v září 2011 poprvé představoval svůj operační systém Windows 8, jednou z jeho hlavních vlastností měla být propojenost s cloudem – konkrétně cloudová služba tehdy nazývaná Windows Azure. Cloud měl být podle představitelů společnosti pojítkem našich životů a jak Azure tak Windows 8 měly být nedělitelnou součástí jedné platformy. Když Microsoft tento týden seznamoval veřejnost s novou verzí Windows označovanou číslem 10, nepadla o Azure ani zmínka.

Microsoft je dnes v oblasti cloudových služeb podstatně silnější hráč než v roce 2011 a přímo konkuruje Amazonu a Googlu. Poskytuje hosting virtuálních strojů, virtuální desktopy a propracovanou platformu jako službu, z čehož nic nenutí zákazníky využívat technologie spjaté s Windows. Microsoft například navázal partnerství se společností Docker, která nabízí jeden z vůbec nejpokročilejších systémů pro rychlé nasazování serverových aplikací v cloudu.

Cloudu Azure patří na trhu třetí místo, ale velmi odlišné třetí místo, než jaké zaujímá mobilní operační systém Windows Phone. Přesto o Azure při středečním představení Windows 10 nepadla ani zmínka. Jedná se o jednu z nejsilnějších karet v rukou Microsoftu, avšak zástupci firmy se jí nepochlubili.

Otázka, zda budou uživatelé Windows 10 moci využívat novou kategorii virtualizovaných služeb a aplikací na svých různých zařízeních, se soustředila na herní konzoli Xbox One. Na ní by se měly objevit nové univerzální aplikace pro Windows, které bude možné spolu s hrami streamovat do jiných koncových zařízení se systémem Windows 10 pomocí blíže nespecifikované  technologie.

Nejde o prázdnou disputaci. Aby se operační systém Windows dožil dalšího desetiletí, musí být Microsoft ochoten přenést odpovědnost za běh aplikací na uživatelských počítačích z místních zdrojů na vzdálené servery. Společnost Dell například loni předvedla virtualizovanou pracovní stanici v zařízení o velikosti USB klíčenky. Konkurentů v oblasti virtualizace desktopů přibývá ze všech stran a hráči jsou velmi rozmanití - Box, Citrix, Amazon, Comcast a další.

Je však také možné, jak tvrdí někteří analytici, že se Microsoft úmyslně zaměřil na spotřebitelské aspekty – především na to, že stejné služby budou dostupné na různých platformách – a ostatní nechává na později. Další velká akce spojená s Windows 10, tentokrát určená pro vývojáře, se bude konat na konci dubna. Její účastníci budou uživatelé Azure. Pokud Microsoft do té doby téma cloudu neotevře, bude to na pováženou.

Zdroj: IDG News Service

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Windows 10 jsou zde! Kam se ale podělo číslo 9?
→ Microsoft vypálil další salvu ve válce cloudových úložišť

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

Byl pro vás článek přínosný?