Hlavní navigace

404 ERROR? Nový server nutně neznamená přerušení provozu

12. 9. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: soitron
Řeč je tu o takzvané hyperkonvergenci. Dnes už je realitou téměř všech firem přesun do cloudu a závislost na fyzických hardwarech značně klesá.

Hodiny ubíhají, webové stránky nefungují a zákazníci plní naštvanými komentáři sociální sítě. Strašák jménem výměna serveru děsí nejednoho vlastníka firmy. Přitom vůbec o nic nejde. Nová IT infrastruktura je přirozeným vývojem a nemusí znamenat propad zisku v důsledku několika hodinového výpadku služeb. Jen je třeba zvolit správné řešení.

Řeč je tu o takzvané hyperkonvergenci. Dnes už je realitou téměř všech firem přesun do cloudu a závislost na fyzických hardwarech značně klesá. Téma je o to víc aktuální, jelikož řada zaměstnavatelů stáledisponuje takovou malou serverovnou ukrytou v hlubinách firmy a při představě výpadku na ně jdou mdloby. V tuto chvíli se nabízejí dvě možnosti. Buď zapřáhnou celé IT oddělení riskantní výměnou, nebo udělají krok před konkurenci a zvolí hyperkonvergované řešení (HCI). Minimálně s jedním jim může pomoci IT firma Soitron, která se na inovativní řešení specializuje.

3, 2, 1, výpadek!

Smyslem HCI je jednoduchá správa IT infrastruktury, kterou v tomto řešení tvoří tři klíčové komponenty – výpočetní výkon, datové úložiště a síťová infrastruktura. Nasazení trvá v řádu hodin, což potvrzuje i Zbyszek Lugsch, specialista na HCI ve slovenské IT firmě Soitron: „Nasazení nového či rozšíření stávajícího datového centra je možné vyřešit řádově v hodinách. V minulých letech bylo přitom pravidlem, že instalace i spuštění nového datového centra trvalo i několik týdnů.“

Právě Soitron je dodavatelem hyperkonvergované architektury napříč českým i slovenským trhem a využívá k tomu technologii Cisco Hyperflex. „Nedávno jsme u zákazníka nasadili hyperkonvergované řešení včetně migrace v řádu hodin“, podotýká Lugsch. Firma přitom nemusela ani přerušit provoz.


Máte demo?

Soitron disponuje speciální laboratoří, ve které může zájemcům ukázat celé řešení včetně krizových situací. Zákazníka proto hacker ani hurikán už nepřekvapí.


Firmy získají vlastní firemní cloud

Výhodou nového řešení je bezesporu jednodušší správa firemního IT, automatizované aktualizace a jednotný management. Ten pak souvisle monitoruje stav celého IT prostředí.

příloha_ovladnete_sva_data

Podstatné je také to, že díky postavení hyperkonvergovaného datového centra získají firmy vlastní privátní cloud. Pomocí softwarové nadstavby Cisco Cloud Center pak dokáží lehce propojit vlastní datové centrum s cloudovými službami externího poskytovatele. Navíc uspoří í místo.

Soitron nabízí službu s názvem Cloud Testing, díky které je možné analyzovat prostředí zákazníka a identifikovat možné problémy při přechodu do cloudu a následnou integraci privátního datového centra se službami cloudového operátora. „Díky naší divizi bezpečnostních řešení a spolupráci s několika dodavateli umíme posoudit a navrhnout design datového centra tak, aby bylo nejen spolehlivé, ale také bezpečné, což je zvláště důležité při propojování s veřejnými cloudy,“ uzavírá Lugsch.

Byl pro vás článek přínosný?