Hlavní navigace

5 nezodpovězených otázek o Windows 10 1909 (6)

8. 10. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
Další verze Windows 10 by měla dorazit již brzy. Ovšem pokud jde o podniky, pak ve vzduchu stále visí několik otázek ohledně toho, co bude tato verze obnášet a zdalipak nastaví standardy pro všechny budoucí podzimní updaty.

Předchozí díl

Microsoft by ono zmatení mohl částečně rozptýlit lepším vysvětlením toho, jak proces kumulativních aktualizací funguje na koncových bodech, ať už jde o Windows 10 Pro nebo Windows 10 Enterprise. K tomu nejspíš dojde v tu chvíli, kdy bude verze 1909 oficiálně vydána.

Odloží Microsoft zpočátku nové funkce 1909? A pokud ano, umožní podnikům tento odklad ovládat nebo dokonce nové funkce zcela deaktivovat?

Verze Windows 10 1909 je testována jinak než předchozí feature upgrady: v prvních fázích testování Microsoft tenhle update poskytl účastníkům programu Insider, jenže s deaktivovanými novými funkcemi. Později tyto funkce nejprve aktivoval – není jich mnoho a nezabírají ani moc místa – jen někomu, později všem. (Mechanismus podle Microsoftu spočívá v malém „aktivačním balíčku“ [enablement package], staženého z Windows Update, který „zapíná funkce 19H2 [1909].“

Microsoft však nikdy neřekl, že bude verzi 1909 dodávat – ať už jako kumulativní aktualizaci pro 1903 nebo ve své větší formě pro upgrade z verzí před 1903 – stejným způsobem.

Argumenty pro vypnuté funkce ve výchozím nastavení jsou hojné.

příloha_ovladnete_sva_data

Verze 1909 byla testována výrazně méně než předchozí upgrady – a také méně než chystané Windows 10 20H1, které by měly vyjít na jaře příštího roku a měly by nést numerické označení 2003, jestliže tedy Microsoft od takového označování neupustí – protože toto testování bylo časově omezeno (probíhalo teprve od 1. července) a probíhalo s omezeným počtem testujících (obvyklí testující patřící do „rychlého kruhu“ [Fast Ring] totiž přešli rovnou na 20H1/2003). Od Microsoftu by se slušelo, aby nové funkce v 1909 aktivoval ve fázích, což v současném formátu upgradu dělat může, a omezil tak případné škody způsobené předem netušenými problémy.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?