Hlavní navigace

Atos představil ultrakompaktní superpočítač

8. 11. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Atos
Je to první komerčně dostupný systém na světě schopný simulovat až 40 qubitů založený na univerzálním programovacím jazyce, který bude sloužit vědcům i vývojářům k rozvoji kvantových výpočetních technologií

Simulátor nazvaný Atos Quantum Learning Machine (Atos QLM) je poháněn ultrakompaktním superpočítačem a využívá valstní univerzální programovací jazyk. Atos QLM, který je k dispozici v 5 výkonnostních konfiguracích (30-40 qubitů), umožňuje výzkumným pracovníkům, studentům a inženýrům, aby již dnes vyvíjeli a testovali kvantové aplikace a algoritmy budoucnosti.

Univerzální programovací jazyk aQasm (Atos Quantum Assembly Language) vyvinuly týmy pracující v laboratořích Atos Quantum. Ten je 100% kvantový, konfigurovatelný a standardizovaný. aQasm lze používat nejen na kvantovém simulátoru, ale také na kvantových akcelerátorech nebo fyzických kvantových počítačích. Dále nabízí možnost programovat kvantová hradla (analogicky k booleovským hradlům klasické výpočetní techniky) a kombinovat je s ostatními stávajícími kvantovými hradly. aQasm je společným jazykem veškerého budoucího vývoje skupiny Atos v kvantové oblasti, který zajišťuje průběžnou interoperabilitu a plynulý přechod na kvantové technologie.

Skutečnost, že tento přístroj je stejně velký jako standardní podnikový server, znamená, že jej lze snadno nainstalovat u kteréhokoli zákazníka.
„Týmy v naší laboratoři Atos Quantum zaznamenaly pozoruhodný pokrok, který uznává a podporuje mezinárodně vyhlášená vědecká rada Scientific Council. Poskytly tak vědcům a inženýrům z celého světa simulační prostředí, které jim umožní vyvíjet kvantové algoritmy a připravit se tak na zásadní budoucí rychlý rozvoj oboru,“ řekl Thierry Breton, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Atos při představení Atos Quantum Learning Machine, a dodal: „společnost Atos představením nejvýkonnějšího komerčního kvantového simulátoru na světě potvrzuje svoji ambici být evropským lídrem ve svém oboru i svoji úlohu doprovázet klienty od samého počátku v tom, co pravděpodobně bude příští zásadní technologická evoluce. Kvantová fyzika a mechanika povede k výrazným změnám zejména v oblasti kybernetické bezpečnosti, která je jednou z klíčových strategických priorit firem. Na jejich dopad se musíme připravovat již dnes.“

příloha_ovladnete_sva_data

Očekává se, že kvantové počítače překonají fyzické hranice současné výpočetní techniky, a tím otevřou nové příležitosti, zejména v oblasti náročných a intenzivních výpočtů. Mezi schopnosti, které kvantová výpočetní technika nabízí, patří téměř okamžitá prvočíselná faktorizace (Shorův algoritmus), která by způsobila zranitelnost většiny současných asymetrických šifrovacích algoritmů, jako je RSA, základ veškerých současných internetových bezpečnostních a bankovních systémů. Právě z toho důvodu již společnost Atos pracuje na zavádění „kvantově bezpečných“ bezpečnostních algoritmů, jejichž úroveň složitosti by umožnila ochranu dat před veškerým protizákonným dešifrováním, včetně použití kvantového počítače. To je také důvod, proč společnost Atos vyvinula Quantum Learning Machine. Atos QLM se bude též používat k práci směřující k novým kvantovým algoritmům a bude k dispozici celé vědecké a vývojářské komunitě.

V nadcházejících letech by měla být kvantová výpočetní technika schopna se vypořádat s obrovským nárůstem dat, který přinesly koncepty big data a internet věcí. Díky inovativním schopnostem zrychlení výpočetních technologií by měla kvantová výpočetní technika také podpořit vývoj v oblasti deep learning, algoritmů a umělé inteligence pro obory, které jsou tak různorodé jako například farmacie nebo nové materiály. Aby se v těchto otázkách posunula kupředu, plánuje společnost Atos založit několik partnerství s výzkumnými středisky a univerzitami po celém světě.

Byl pro vás článek přínosný?