Hlavní navigace

Blockchain jako nová kapitola podnikání (2)

22. 5. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: geralt - Pixabay.com
Málokdo o blockchainu slyšel, a ještě méně lidí správně rozumí tomu, co všechno může nabídnout. Do roku 2025 se však stane jedním z hlavních prvků mezinárodního obchodu.

> Předchozí část

Sblížení prodejců a kupujících

„Magie“ blockchainu spočívá ve zjednodušení finančních transakcí. Místo toho, aby každá entita měla vlastní systém pro správu transakcí, byl by tu všudypřítomný blockchain – otevřená účetní kniha, která je vždy plně aktualizovaná do deseti minut. Ač je technologie šifrovaná proti přístupu neoprávněných osob, je vždy viditelná pro nakupujícího i prodávajícího. Toto řešení, zkombinované s kryptoměnovou platbou, by kroky 3–8 proměnilo v jediný.

Krok 3: Platba je přijata, transakce zaznamenána a vložena jako blok do blockchainu.

Využíváním blockchainu se transakce zkrátí a neohrabanost systému výrazně sníží. Platby se stanou interaktivními záležitostmi a uskuteční se ve velmi krátkém čase.

Mikrotransakcí k makropenězům

Jak může blockchain vést k obohacení jednotlivců? Umožní lidem prodávat své cennosti, které mají hodnotu pro soukromé a státní subjekty z celého světa. Bez ERP nebo výdajů, které platíme bankám, spolu s opravdu okamžitými transakcemi je toto řešení elektronického obchodování lákavé pro všechny.

Co však má každý z nás, co by lákalo velké společnosti? Podívejme se na velmi specifický příklad. Ve Spojených státech existují masivní technologické společnosti, každá s téměř nekonečným hladem po úložišti a výpočetním výkonu. Podle jednoho článku z magazínu Wired nemá ani Google dostatek financí, aby zaplatil za všechny servery, které by potřeboval k zajištění svých cílů rozvoje. Facebook nemůže přestat budovat datacentra, protože jeho nutná velikost úložiště denně vzrůstá o terabajty dat.

Nyní si představte to množství nevy­užité výpočetní síly a místa na disku, které většina lidí má na vlastních počítačích. Co by se stalo, kdyby si některá z těchto společností chtěla koupit nevyužitý procesor nebo kapacitu úložiště na osobním počítači 50 milionů lidí?

Pokud by každá osoba z této skupiny mohla propůjčit pouhý jeden terabajt úložného prostoru, společnosti jako Facebook by získaly 50 exabajtů místa navíc. To je dostatek úložiště, jaké nabídnou minimálně dvě velká datacentra. Může se zdát přehnané, aby se technologický gigant účastnil takovéhoto masivního distribuovaného systému – je to však teoreticky možné a ti nejlepší podnikatelé vždy nacházejí cestu k nejvyššímu výdělku za nejnižší náklady.

příloha_ovladnete_sva_data

Protože blockchain je natolik jednoduchou a levnou cestou k vykonávání finančních transakcí, jsou tyto způsoby masivních výměn možné. V budoucnu, kdy se budou obchodní transakce uskutečňovat v silně zabezpečené, okamžitě dostupné účetní knize, budeme mít tržní prostor, na kterém bude možné prodávat téměř cokoli komukoli a kdykoli v jakémkoli množství.

Blockchain je revoluční, protože ničí tradiční model elektronického obchodování. Nyní už nám chybí jen univerzální kryptoměna ke skutečné proměně finančního trhu.

Byl pro vás článek přínosný?