Hlavní navigace

Celosvětové výdaje na IT loni rekordně poklesy

20. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © A1Stock - Fotolia.com
Podle analytiků došlo v loňském roce k rekordnímu propadu výdajů na IT, především kvůli silnému dolaru a nestabilitě na některých významných trzích.

Celosvětové výdaje na IT v roce 2015 poklesly 6 %. Podle výzkumné společnosti Gartner se jedná o největší propad v historii. V letošním roce analytici předpovídají nepatrný růst o 0,6 % na 3,54 bilionu USD.

Společnost Gartner připisuje globální pokles především silnému americkému dolaru, protože prakticky zdražil ceny vývozů až o 20 %. Politická a ekonomická  nestabilita v zemích jako Rusko nebo Brazílie rovněž k poklesu přispěla, problémy zaznamenalo i Japonsko. Oproti tomu v USA výdaje na IT vzrostly, konkrétně o 3,1 % na 1,14 bilionu USD.

Problematická ekonomická situace přispěla i k tomu, že firmy mění způsob pořizování IT produktů a služeb. Na příklad namísto koupě licence k produktu za 1 milion USD přejde uživatel na SaaS řešení za 100.000 USD ročně. Cloudové služby také nahrazují fyzické servery.

příloha_ovladnete_sva_data

V celosvětovém měřítku poklesly výdaje na všechny oblasti IT včetně softwaru, zařízení a služeb. Jediný segment, kde – především díky cloudu – došlo k růstu výdajů, byly systémy datových center.

V letošním roce se očekává největší nárůst globálních výdajů na software, a to o 5,3 % na 326 miliard. Značnou pozornost věnují uživatelé především systémům pro řízení vztahů se zákazníky (CRM) ve snaze obchodně využít maximum dostupných informací o zákaznících včetně sociálních médií.

Byl pro vás článek přínosný?