Hlavní navigace

Ceny NAND flash pamětí mají i nadále padat

13. 8. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Intel
Ceny NAND flash pamětí už nějakou dobu padají a podle všeho bude tento trend i nadále pokračovat, alespoň co se zbytku letošního roku týče.

DRAMeXchange, součást analytické firmy Trend Force, tvrdí, že ceny padají kvůli tomu, že poptávka po NAND flash řešeních je nižší, než se původně očekávalo. Současně byla vylepšena výrobní kapacita linek i míra výnosnosti. Kombinace těchto faktorů způsobuje nadbytek komponent na trhu, což má mít v konečném důsledku za následek 10procentní pokles průměrné prodejní ceny v průběhu třetího a čtvrtého kvartálu, které se zpravidla vyznačují maximální cenou v rámci roku.

DRAMeXchange tvrdí, že slabá poptávka po NAND flash pamětích je částečně způsobena klesajícím trhem smartphonů, který podle další analytické firmy IDC poklesl ve druhém čtvrtletí meziročně o 1,8 procenta.

„Zaprvé, roční dodávky smartphonů jsou letos očekávány na stejné úrovni jako ty loňské. Nahrazovací poptávka (poptávka dosavadních majitelů po nových modelech) stagnovala kvůli nedostatečné diferenciaci produktů, pokud jde o hardwarové specifikace,“ uvádí DRAMeXchange.

„Zadruhé, dodávky notebooků byly v první polovině letošního roku velice silné, takže sezónní růst dodávek u notebooků v jeho druhé polovině bude v porovnání s růstem v první polovině roku jakožto základním obdobím nevýrazný.“

Problémem je také vysoce konkurenční trh serverových SSD. Tento segment se ukazuje být velice ziskový, a tak v tomto segmentu dochází k nadbytku.

Očekává se, že propad cen NAND flash pamětí bude pokračovat i v prvním kvartále příštího roku – což je tradičně pomalé období. „Mezitím většina dodavatelů pracuje na přechodu od 64/72vrstvé architektury k architektuře 96vrstvé. Tato pokračující technologická migrace by mohla navýšit celkový výstup a zachovat tak nadbytek na trhu.“

příloha_ovladnete_sva_data

V konečném důsledku jde o dobrou zprávu pro ty, kteří by rádi upgradovali/navýšili svoje úložiště. Jestliže počkáte do vánoční sezóny, mohli byste svůj nový SSD koupit za bezprecedentně nízkou cenu. I když uvidíme, zda v českém prostředí nebude mít tento trend trochu zpoždění.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?