Hlavní navigace

Co se stalo s Windows 10 verze 1909? (2)

21. 5. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Kirill Kedrinski - Fotolia.com
Pokud bychom se měli řídit minulostí, už nyní by se podzimní verze systému Windows 10 měla nacházet v rukou Insiderů. Ale zatím se k nim nedostala.

Předchozí díl

To, co Microsoft v těchto vyjádřeních z února letošního roku nazýval jako 19H1, bylo později přejmenováno na „Windows 10 May 2019 Update“ a poměrně zvláštně také na 1903, jako by květen a březen byly to samé. Windows 10 1903 ještě nezapočaly s oficiálním distribučním procesem, který Microsoft pozdržel někdy na „konec května“ kvůli dalšímu testování, které je součástí snahy společnosti vyhnout se katastrofálnímu úvodu Windows 10 1809.

Dle předchozích harmonogramů má Windows 10 1909 tři měsíce zpoždění oproti běžnému testovacímu režimu a zhruba pět měsíců mu chybí do oficiálního uvedení. Mezitím insideři už tři měsíce testují preview verze budoucí 2003.

Co se to tedy děje?

Je tenhle neobvyklý postup předzvěstí, toho, že se verze 1909 vůbec neobjeví poté, co Microsoft prostě jeden upgrade vynechá, aby se vše vrátilo do správných kolejí poté, co došlo k debaklu 1809 a extra doby testování 1903?

Znamená to, že se podzimní feature upgrade od letoška stává upgradem s nižší důležitostí, tou „menší“ součástí kadence „větší-menší“, která bude zdůrazňovat stabilitu a spolehlivost a zároveň se vzdá nových funkcí?

Nebo je vynechání testování 1909 náznakem toho, že Microsoft znovu mění tempo aktualizací Windows 10 na výhradně jarní harmonogram s jednou aktualizací ročně?

Computerworld požádal dva experty na aktualizace Windows, aby se vyjádřili k tomu, co si myslí, že se za chybějící variantou 1909 stojí.

příloha_ovladnete_sva_data

„Upřímně netuším, co tím netestováním příští verze zamýšlejí,“ říká Susan Bradleyová, síťová a bezpečnostní konzultantka, která má na starosti mailing list portálu PatchManagement.org a přispívá na web s tipy pro Windows AskWoody.com. „Ale skutečně doufám, že přecházejí na [kadenci] jednou ročně.“

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?