Hlavní navigace

Co se to děje s aktualizacemi Windows? (2)

18. 10. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © alphaspirit - Fotolia.com
V poslední době bylo velice složité aktualizovat systém Windows, aniž by na vás nevyskočila nějaká závažná chyba. Co se to děje, do háje?

Předchozí díl

Nemůžete to nazvat náhoda. Není to tak, že by Windows 10 byly nějakým v teflonu obaleným operačním systémem, který svoje aktualizace nikdy nepokazil. Vzpomínáte si na minulou aktualizaci, April 2018 Update (verze 1803)? Tedy tu, která se hádala s ovladači SSD disků a antivirovým softwarem od Avastu? Já ano, a nikoliv s láskou.

To je fakt tak těžké, Microsofte? Vždyť máš doslova miliony uživatelů testujících Preview verzi. Minimálně jeden z nich si této nejnovější chyby všiml měsíce před ostrým vydáním. Na problém možná nenarazilo mnoho lidí, ale cokoliv dost špatné na to, aby to ničilo soubory uživatelů, by mělo být chybou psanou červeným písmem, a to s okamžitou opravou. Už tak dost špatné bylo pozastavení šíření upgradu 1809 do doby, než se problém vyřeší.

(Což se sice v týdnu po napsání původní verze tohoto článku aspoň částečně stalo, s tím rozdílem, že teď, po nainstalování kumulativní záplaty KB4464330, lidé v některých případech hlásí nestabilitu systémů včetně pádů do „modré obrazovky smrti.“)

Mezitím jsem na svém stroji s Windows 7 narazil na starou dobrou tajemnou zprávu „error 0x8000FFFF.“ Tuhle chybu může způsobit spousta věcí, ale dopad je vždycky stejný. Nemůžete aktualizovat Windows.

Nevím jak vy, ale já nemám rád práci na počítačích s Windows bez nejnovějších bezpečnostních aktualizací. Jsem v tomhle trochu podivín.

příloha_ovladnete_sva_data

V rámci zatím posledního kola jsem nemohl nainstalovat poslední dvě měsíční bezpečnostní rollup aktualizace Microsoftu ani zářijovou pouze bezpečnostní aktualizaci. Zvláště druhý případ mě zmátl.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?