Hlavní navigace

Co stojí udržet krok s aktualizacemi Windows 10 (1)

16. 5. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Microsoft dal svým zákazníkům mnoho důvodů, proč je rychlejší tempo vydávání aktualizací pro Windows 10 skvělý nápad. Nevýhody ale nezmínil.

K oněm výhodám má patřit například udržení tempa se zrychlováním technologických změn či být o krok napřed před hackery díky neustálému vylepšování bezpečnosti.

O nevýhodách však Microsoft mlčí – a to především o nákladech rychlých vydání pro uživatele.

Analytická firma Gartner Research tyto náklady vyčíslila a došla k poměrně logickému závěru, že tzv. feature updaty Microsoftu jednou za půl roku jsou pro firmy větší zátěž než kdysi tradiční tempo „jednou za šest let,“ které podniky udržovaly do roku 2015.

Zpráva popisuje jeden nástroj, který svým klientům nabízí Gartner, „Windows 10 Feature Update Cost Model“ (model nákladů pro Windows 10 Feature Update), který podnikům umožní odhadnout náklady za nutnost vypořádání se s jednou či dvěma takovými aktualizacemi každý rok. Cíl nástroje: „namodelovat a naplánovat vaše nákladové a pracovní požadavky“ pro tyto přechody.

„Organizace musejí přejít od nepříliš častých projektů upgradu Windows každých šest až osm let k neustálému procesu kvalifikace a protlačování aktualizací každých šest až dvanáct měsíců,“ napsal Gartner ve své zprávě. „To ústí v rozdílný vzorec pro alokaci zaměstnanců a rozpočtu. Úlohy, které bývaly realizovány v rámci zvlášť financovaného projektu – možná i s pomocí poskytovatele služeb – se staly úlohou, která musí být prováděna neustále, nejspíš stávajícími IT zaměstnanci.“

Gartner tvrdí, že jeho model dokazuje, že Windows 10 je v rámci šestiletého údobí méně finančně náročné aktualizovat (v porovnání s velkou aktualizací dle starého modelu), pokud tedy společnosti omezí updaty Windows 10 na jeden ročně. Ale účastněte se „upgradovacího večírku“ Microsoftu dvakrát do roka – což je kvůli způsobu strukturování podpory povinné pro všechny mimo těch nejagilnějších podniků – a náklady cenu tradičního přístupu přeskočí.

příloha_ovladnete_sva_data

„Organizace, které implementují dvě aktualizace ročně, budou mít výrazně vyšší náklady než v době, kdy dělaly jednu aktualizaci každých šest let,“ tvrdí Gartner. Náklady se v takovém případě podle Gartneru zdvojnásobily.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?