Hlavní navigace

Co to stojí udržet krok s aktualizacemi Windows 10 (3)

18. 5. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft.com
Microsoft dal svým zákazníkům mnoho důvodů, proč je rychlejší tempo vydávání aktualizací pro Windows 10 skvělý nápad. Nevýhody ale nezmínil.

Předchozí díl

„Dopad na uživatele bude výrazně vyšší, protože organizace přecházejí od laboratorního testovacího procesu pro testování aplikací kvůli upgradu k uživatelskému testovacímu procesu (…),“ napsal Gartner.

Půlroční tempo upgradů je sice nepovinné, nicméně tím, že Microsoft omezil podporu pro každou aktualizaci na 18 měsíců, je pro většinu podniků – mimo ty nejagilnější – velice těžké, ne-li nemožné každý druhý update vynechávat (a tedy implementovat jen jeden ročně). Gartner ve skutečnosti lobboval za delší interval podpory, řekněme 24 měsíců, což by více zákazníkům umožnilo řešit jen jeden upgrade ročně. Toto lobbování podle Gartneru vycházelo ze zpětné vazby ze strany jeho klientů.

„Microsoft by chtěl, aby organizace implementovaly každý update, ale pro organizace je implementace updatů každých šest měsíců výzvou, a mnoho z nich doufá, že bude moci implementovat jen jeden [update] každý rok,“ napsal Gartner ve své zprávě s modelem nákladů.

Vypuštění jediného upgradu Windows 10 bude možné letos a příští ok, protože Microsoft dočasně přidal šest měsíců navíc (na celkových 24 měsíců) k verzím 1703 a 1709, čímž jejich datum „spotřeby“ podpory posunul na 9. dubna 2019, respektive 8. října 2019. Ale s verzí 1803, což je feature upgrade vydaný 30. dubna, se 18měsíční cyklus podpory vrací; tato verze o svou podporu přijde 12. listopadu 2019.

„Organizace možná budou schopny jednu aktualizaci přeskočit a implementovat pouze jednu, zejména v roce 2018, protože Microsoft rozšířil časovou osu podpory pro podporu Windows Enterprise na 24 měsíců pro verze 1709 a dřívější,“ všímá si Gartner.

příloha_ovladnete_sva_data

Řešení pro modelování nákladů na upgrade od Gartneru je k dispozici ve formě excelové tabulky – společně s doprovodnou zprávou – za 7 500 dolarů.

Zdroj: Computerworld

Byl pro vás článek přínosný?