Hlavní navigace

Data na 1000 let: Nový blu-ray disk s kapacitou 100 GB

8. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Verbatim
Verbatim představuje nový MDISC Blu-ray disk s průměrnou životností více než 1.000 let a vysokou úložnou kapacitou 100 GB, což z něj činí ideální médium pro archivaci. Většina digitálních paměťových nosičů není navržena tak, aby vydržela déle než deset let.

Paměťové médium Verbatim MDISC Blu-ray dosahuje vysoké životnosti díky přidání ochranné titanové vrstvy a speciální záznamové vrstvy nesoucí „rytinu“ uložených informací. Díky tomu je záznam odolný vůči světlu, teplu a vlhkosti. Některá muzea, knihovny a jiné archivační instituce již v současné době využívají ochranných vlastností archivační technologie MDISC vyvinuté společností Millenniata Inc.

Disk Verbatim MDISC Blu-ray je kompatibilní s libovolným BDXL Blu-ray přehrávačem. Prakticky všechny Blu-ray vypalovačky a přehrávače vyrobené během posledních 18 měsíců jsou kompatibilní s BDXL. Předpokládá se, že po 1.000 letech archivace při teplotě 25 °C a 50% relativní vlhkosti může z 100.000 disků tohoto typu selhat nanejvýš jeden. Na nosiči MDISC mohou být data po staletí spolehlivě archivována v typickém domácím prostředí či v kancelářské kartotéce.

"Archivace na Blu-ray nebo DVD nosiče je pravděpodobně nejlepší volbou pro domácí i firemní uživatele, protože očekávaná životnost je mnohem delší než u jiných digitálních metod ukládání dat. Verbatim MDISC má ze všech vůbec nejdelší životnost," řekl Chris Chalder, Business Development Manager společnosti Verbatim v regionu EUMEA. "Nyní s vysokokapacitní 100 GB BDXL verzí je celý proces archivace pro uživatele ještě pohodlnější, neboť stačí menší počet disků potřebných k archivaci.”

příloha_ovladnete_sva_data

Typická doba životnosti pevného disku se pohybuje v rozmezí 5-10 let, zatímco paměťové karty, USB disky a SSD disky vydrží běžně mezi 3-10 lety. Ve srovnání s tím mají standardní Blu-ray, DVD nebo CD nosiče průměrnou životnost více než 25 let a Blu-ray nebo DVD typu MDISC dokonce více než 1 000 let.

Nová technologie není ale levnuá. Disk Verbatim 100 GB BDXL MDISC v balení po jednotlivých kusech stojí 799 Kč. K dostání jsou rovněž jednovrstvé 50 GB a 25 GB média Blu-ray MDISC a 4,7 GB DVD.

Byl pro vás článek přínosný?