Hlavní navigace

Dokument Microsoftu potvrzuje specifikace stroje na Windows 10 Cloud

24. 4. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Na internet unikl interní dokument Microsoftu, který popisuje minimální hardwarové požadavky na laptopy, postavené okolo systému Windows 10 Cloud. Jde o prozatím nejvěrohodnější důkaz, že americký gigant „vaří“ konkurenci pro Chromebooky, ačkoliv dotázaný představitel Microsoftu nic takového nepotvrdil.

Portál Windows Central se s veřejností podělil o dokument s „doporučenými minimálními požadavky“, k němuž se dostal zřejmě skrze partnery Microsoftu. Podle tohoto dokumentu Microsoft doufá, že se mu s tzv. „Edu Cloud zařízením“ (mezi zasvěcenými se již stihla vžít přezdívka „Cloudbook“) podaří dosáhnout následujícího: celodenní výdrže baterie na jedno nabití, rychlé načítání a obnovení systému, plus integrace minimálně čtyřjádrového čipu Intel Celeron. Celý dokument nese název „Výkonnostní cíle Windows 10 Cloud“, což ostatně i potvrzuje název chystaného systému.

Microsoft novinářům rozeslal pozvánky na akci, která se uskuteční 2. května v New Yorku, a která se má točit okolo segmentu vzdělávání. Již samotné pozvánky naznačovaly, že redmondský gigant chystá konkurenta pro Chromebooky. Systému Windows se sice dobře daří v podnicích, jenže ve školách právě za těmito nízkorozpočtovými stroji od Googlu výrazně zaostává, alespoň tedy v USA (což je však stále jeho nejdůležitější trh). Marketing Googlu je v tomto ohledu zaměřený zejména na cenovou dostupnost, jednoduchost používání a správy a odolnost vhodnou pro nešetrné zacházení studentů. Microsoft se svou novinkou těmto specifikacím zjevně chystá vyrovnat.

příloha_ovladnete_sva_data

V jedné věci by se ovšem vyrovnávat nemusel – i když nakonec se tak nejspíš stane. Systém Windows 10 Cloud totiž bude mít možné použitelné aplikace omezené na ty z Windows Store, podobně jako Google, a tak s ostatními aplikacemi, tedy po starém programy, budete mít smůlu. I když uvážíme-li že cílovým publikem tohoto řešení budou studenti, a především jejich pedagogové, bude to spíše výhoda – uživatelé si sem víceméně nenainstalují nic, co by je vyrušovalo od práce, nebo v tomto případě od studia.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?